• 22.08.24, 08:43

Mis mööblitööstused said mullu suurema kasumi ja kahjumi?

Tööstusuudised ja Infopank reastasid mööblitootjate majandustulemusi analüüsides Eesti suurema käibe, kasumi ja ka kahjumiga mööblitööstusfirmad. Reastame selles loos suuremad kasumimeistrid ja kahjumitegijad ning toome ära ka enim riigihankeid võitnud firmad.
2023. aastal tegi Eesti mööblitööstusfirmadest kõige suurema käibe Tartumaal tegutsev täispuidust magamistoamööbli tootja Tiksoja Puidugrupp AS, mille käive oli enam kui 18,3 miljonit eurot.
  • 2023. aastal tegi Eesti mööblitööstusfirmadest kõige suurema käibe Tartumaal tegutsev täispuidust magamistoamööbli tootja Tiksoja Puidugrupp AS, mille käive oli enam kui 18,3 miljonit eurot. Foto: Tiksoja Puidugrupp
Mööbli tootmise sektoris on kokku 292 ettevõtet, neist 271 ületavad 250 000-eurost käibepiiri. Aastaga kasvas käibepiiri ületavate ettevõtete arv 1 ettevõtte võrra. Viie aastaga on käibepiiri ületavate ettevõtete arv kasvanud 70 ettevõtte võrra.
2023. aastal oli sektori müügitulu 635,8 miljonit eurot ja see kahanes üle-eelmise aastaga võrreldes 4,4%. 2023 oli pärast kahte kasvuaastat esimene kord, mil valdkonnal tuli leppida koondkäibe kahanemisega. Kahanemise põhjuseid kirjeldavad ka mitme ettevõtte majandusaasta aruanded: tarbija ebakindlus, toormehinna kasv, palgasurve, kinnisvarasektori jahenemine.
Milline turuolukord valitseb mööblitööstuses? Äripäeva Infopanga koostatud mööblitootjate aastaraporti leiad siit.
Eelmise aasta müügitulu jäi siiski veidi kõrgemaks kui 2021. aasta müügitulu, mis kasvas aasta varasemaga võrreldes üle 18%. Viimase viie aasta müügitulu tipp oli aga 2022. aasta, mil müügitulu kasv oli juba oluliselt väiksem, alla 6%. Viie aastaga on valdkonna müügitulu kasvanud 17%.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Tööstusuudised esilehele