• 28.04.25, 08:38

ÜLEVAADE | Toidutööstus muretseb konkurentsivõime pärast ja pakub lahendusi. „Mis teil seal Eestis juhtunud on?“

Meil on juhtimiskriis, mis väljendub selles, et pikalt on tegeletud eitamisega, ütles Eesti Konjunktuuriinstituudi direktor Peeter Raudsepp eelmisel nädalal toimunud toiduliidu aastakonverentsil. „Me peame reageerima, aga me ei tee seda,“ lisas ta.
Toiduliidu konverentsi konkurentsiolukorrale keskendunud arutelu juhtis aasta tööstur ja Yook Productioni juht Katre Kõvask (vasakul). Sellel teemal rääkisid kaasa A Le Coqi juht Jaanus Vihand, Eesti Pagari juht Ragnar Kõiv, Fazer Balticu juht Anne Mere ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kantsler Ahti Kuningas.
  • Toiduliidu konverentsi konkurentsiolukorrale keskendunud arutelu juhtis aasta tööstur ja Yook Productioni juht Katre Kõvask (vasakul). Sellel teemal rääkisid kaasa A Le Coqi juht Jaanus Vihand, Eesti Pagari juht Ragnar Kõiv, Fazer Balticu juht Anne Mere ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kantsler Ahti Kuningas.
  • Foto: Erlend Štaub
Toiduliidu aastakonverentsil otsiti tänavu vastust küsimusele, kuidas säilitada Eesti toiduainetööstuse konkurentsivõime. Sündmusele kogunenud ekspertide ja juhtide sõnul on konkurentsivõime suurimad takistajad ja väljakutsed madal tarbijakindlus ja kasvavad hinnad, kiire palkade ja muude sisendite tõus ning üldine ebakindlus ja liigne bürokraatia.
Juhte paneb muretsema seegi, kuidas on meil õnnestunud juhtida end olukorda, kus varem Baltikumis eeskujuks olnud Eestile vaadatakse pigem ülevalt alla.
Terava näite selle kohta, kuidas Eestit praegu nähakse, tõi A Le Coqi juht Jaanus Vihand. „Olvi grupis (A Le Coqi omanikfirma – toim) on ka Läti ja Leedu üksused. On ebameeldiv kuulata, kuidas leedulased on nina püsti ajanud. Näiteks eelmise aasta lõpus küsis meil nõukogu koosolekul üks Leedu kolleeg, et mis teil Eestis juhtunud on? Varem kirjutas Leedu meedia sellest, kuidas eestlased on Baltikumi superstaarid ja nüüd on vastupidi. Vaadatakse, et jumala eest ei tehtaks asju nii, nagu teevad eestlased, sest muidu läheb kehvasti,“ ütles Vihand konverentsi aruteluringis.

Seotud lood

TOP
  • 16.09.24, 08:15
Toidutööstuse TOP | Võitjat lennutab müük Venemaal
Pingerivis 128 toidutööstust
Tänavuse toiduainetööstuse TOPi põhitegija on kakao, mis ühelt poolt viimasel ajal enim kallinenud tooraine, aga teiselt poolt ka tänavuse TOPi võitja põhikaup, mida müüakse selles firmas enim Venemaale.
Uudised
  • 16.04.25, 14:52
Eesti parima toiduaine konkursil käis Rahva Lemmik 2025 tiitli nimel tihe rebimine
Eesti parima toiduaine konkursi Rahva Lemmiku valimise võitis karboniseeritud magneesiumivesi Värska Magneesium, mis kogus enam kui 1500 häält. Teisele kohale jäi üsna napilt Nopri Talumeierei kohviga panna cotta, millele andis toetuse sadakond hääletajat vähem.
Uudised
  • 17.09.24, 13:15
Maksuvõlglaste TOP10 toidutööstuses | Suurim võlg riigile üle miljoni euro
Toiduainetööstuses on suurima maksuvõlaga tegevusala lihatööstus, selgus regionaal- ja põllumajandusministeeriumi andmetest.
Uudised
  • 10.04.25, 11:14
Eesti Parim Pagaritoode 2025 on Lõuna Pagarite kaerasai jõhvikatega
Toiduliit valis Eesti Parima Pagaritoote 2025, milleks sai Lõuna Pagarite kaerasai jõhvikatega. Põlva pagaritöökoda valmistab parimat pagaritoodet pool tonni nädalas.
  • ST
Sisuturundus
  • 26.03.25, 18:08
Tark tööstus vajab tulevikukindlat, energiatõhusat ja ajas kohandatavat hoonet
Tulevikukindel tööstus vajab hooneid, mis on nutikalt planeeritud, energiatõhusad ning lihtsalt kohandatavad vastavalt muutuvatele vajadustele. Need omadused ei taga mitte ainult efektiivset tootmist, vaid aitavad ka hoida püsikulusid kontrolli all ja tagavad hoone pikaajalise kasutatavuse.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Tööstusuudised esilehele