• 25.04.25, 09:48

Premia juht Aivar Aus: „Imelik öelda, aga meil on energiaga hästi“

Imelik öelda, aga meil on energiaga hästi ja juba kolmandat aastat kasutame 100% rohelist energiat, ütleb Premia Tallinn Külmhoone juht Aivar Aus.
Minu jaoks on fikseeritud kulud ja energia ning tootmise efektiivsus alati prioriteet, ütleb tippjuht Aivar Aus.
  • Minu jaoks on fikseeritud kulud ja energia ning tootmise efektiivsus alati prioriteet, ütleb tippjuht Aivar Aus.
  • Foto: Food Union
Aivar Aus ütles Tööstusuudistele, et Premias ei ole energia suur probleem ja ta juhina ei mõista, miks rohelist energiat turul rohkem ei kasutata. „Ju seal on mingid detailid, mida ma ei tea, aga alati tuleb olla ajast ees ja kulusid kontrollida. Meie alustasime 2013. aastal, kui hakkasime lampe välja vahetama ja neid LED-valgustitega asendama. Lõpuks hoidsime elektriarvetega 43% kulusid kokku,“ sõnas Aus.
„Imelik küll öelda, aga Premias on energiaga hästi, meil on juba kolmas aasta 100% roheline energia nii tootmises kui logistikakeskuses, fikseeritud väga hea hinnaga viieks aastaks. Elekter moodustab omahinnast 3%,“ selgitas Aus.
Gaasiga on ettevõttel olemas kaks varianti, millest üks on torugaas ja teine renditud mahuti. „Jälgime kuu lõikes, millises torus on odavam ja seda ka kasutame, ümberhäälestamine võtab tunni,“ avas Aus ettevõtte lahendusi. „Tegelikult nendel gaasidel suurt hinnavahet ei ole. Kunagi sai tehtud, kui valitsus rääkis, et gaasi ei jätku. Investeerisime 50 000 eurot, sest on tähtis, et ressurss oleks olemas.“
Veel märkis Aus, et neil on olemas ka lahendus, mis kontrollib ja juhib automaatselt külmamajandust, et poleks liigset jahutust.
Ta selgitas veel, et sellest aastast läheb kogu ettevõtte tehniline praak biogaasiks ja sellega sõidavad Tallinna bussid. „80% pakenditest on monomaterjal ja taaskasutatav ringluses, meil käib töö selles suunas, et saavutada 100% tase,“ ütles tippjuht.
„Kui on on olemas 100% digitaliseeritud tootmine, müük, sisseost, logistika, ladu, tellimused näitavad laoseisu online´is ning lisaks finants ja personal, siis on ka kulude juhtimine maksimaalne,“ kinnitas ta.
„Minu jaoks on fikseeritud kulud ja energia ning tootmise efektiivsus alati prioriteet, seal on palju raha peidus ja suurem osa on [meil] tehtud. Väga keeruline on leida kokkuhoiukohti, ainult toorme hinnad toovad leevendust, ja muidugi ka eksport, mis hakkab kasvama 2026. aastal,“ selgitab Aus.
Aga praegugi naudib Premia Tallinna Külmhoone häid majandustulemusi. Aus kinnitas, et ettevõtte käive ulatub 42 miljoni eurotni ja EBITDA kasum on see juures umbes 8 miljonit. „See kõik on kulude kontrolli ja efektiivsuse ning muidugi meeskonna töö tulemus,“ märkis tippjuht.
Pane tähele! Premia Tallinn Külmhoone juht Aivar Aus esineb 13. mail toimuval seminar-ringsõidul “Energiasäästlikud lahendused 2025”, kus räägib energiasäästust kui ellujäämistrateegiat tööstuses.
Ta jagab konkreetseid samme, mida ettevõte on teinud selleks, et tarbimist optimeerida. Näiteks on juttu: tootmisprotsesside ümberkorraldamine madalama tarbimise ajaks, külmutusseadmete efektiivsuse tõstmine, soojuskadude vähendamine ja energiatarbimise reaalajas monitooring.
Lisaks läheme vaatama: Akzo Nobeli energialahendusi ja Via 3Li salvestustehnoloogiaga taastuvenergiaparki, Utilitase Väo energiakompleksi.
Programmi ja pääsmed leiab siit.

Seotud lood

Arvamused
  • 13.06.24, 13:56
Toiduainetöösturid: toodete omahind kägistab sektorit
Tarbijate madal ostujõud, jätkuv palgatõus ning toormehindade kasv on toiduainetööstuste peamised mured. Riigilt toetust ei taheta, kuid avaliku sektori kulud võiks küll alla tuua, leiavad vastuses Tööstusuudiste arvamusliidrite küsitlusele Premia TKH juhataja Aivar Aus ning E-Piima juht Jaanus Murakas.
Uudised
  • 08.02.24, 14:02
Toiduainetööstuste juhid muretsevad enim energiahindade ja ekspordi langus pärast
Toiduainetööstuste juhtide hinnangul on suurim probleem ekspordimahtude langus, mis on omakorda seotud energiahindade tõusuga, selgus Tööstusuudiste arvamusliidrite küsitlusest.
  • ST
Saated
  • 31.07.23, 14:00
Premiale on suurima efekti säästlikkuses toonud digitaliseerimine
Tänu digitaliseerimisele kasutab Eesti vanim jäätisetootja Premia Tallinna Külmhoone optimeeritud viisil nii elektrit, vett kui toorainet ning suudab tootmist paindlikult ümber opereerida, kui mõni toode müüb paremini, kui arvati.
Arvamused
  • 25.01.24, 16:30
Aivar Aus: tööstusesse suhtutakse kui lõputusse rahamasinasse
Inimeste ostujõu taastumist takistavad maksutõusud ja ekspordi sihtriikide majandusraskused ei luba ka meil oodata lähiaastatel majanduse kasvu, kirjutab Premia Tallinna Külmhoone AS juhatuse esimees Aivar Aus vastuses Tööstusuudiste sektori arvamusliidrite küsitlusele.
  • ST
Sisuturundus
  • 26.03.25, 18:08
Tark tööstus vajab tulevikukindlat, energiatõhusat ja ajas kohandatavat hoonet
Tulevikukindel tööstus vajab hooneid, mis on nutikalt planeeritud, energiatõhusad ning lihtsalt kohandatavad vastavalt muutuvatele vajadustele. Need omadused ei taga mitte ainult efektiivset tootmist, vaid aitavad ka hoida püsikulusid kontrolli all ja tagavad hoone pikaajalise kasutatavuse.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Tööstusuudised esilehele