• ST
  • 24.10.23, 11:01

Kuidas valida töötajatele talviseid tööriideid?

Spetsiaalne talvine tööriietus on hädavajalik, et külmas ja karmides ilmastikutingimustes töötades oleks soe, mugav ja ohutu. Talveriietuse konkreetne tüüp sõltub töö iseloomust, ohutusnõuetest ja ilmastikutingimustest. Grolls tööriiete ja isikukaitsevahendite kaupluste juhataja Martin Lokk annab ülevaate olulistest punktidest, mida peaks arvesse võtma talviste tööriiete valimisel.
Kuidas valida töötajatele talviseid tööriideid?
  • Foto: Fredrik Ottosson

Peamine funktsioon – kaitse külma eest

Talvise tööriietuse peamine funktsioon on pakkuda kaitset külma eest. Seetõttu on oluline, et talveriided oleks hea isolatsiooniga, säilitades soojust ja juhtides niiskuse kehast eemale. Tähelepanu tasub pöörata standardile EN 342:2017, mis määratleb nõuded ja katsemeetodid külmas keskkonnas kasutatavatele tööriietele. Selle standardi puhul testitakse mudeli soojusisolatsiooni ja õhu läbilaskvust niiskuse, tuule ja õhutemperatuuri koosmõjul ning need on sobivad kasutamiseks madalamal temperatuuril kui -5 °C.
Teine oluline üleriiete standard on EN343:2019, millele vastavad riided kaitsevad vihma ja lume eest ning lasevad kehal hingata, juhtides niiskuse kehast eemale. Selle standardi puhul testitakse veepidavuse ja veeauru läbilaskvuse omadusi, mis määratletakse klassides 1-4. Kõrgeim klass on 4. Üks tööriiete lipulaev, Univerni ProTec talvejope, vastab EN343:2019 standardi järgi kõrgeimatele veepidavuse ja veeauru läbilaskvuse nõuetele – selle jope veepidavus 20 000 mm ja veeauru läbilaskvus 22 000 g/m²/24h.

Kihiline riietumine aitab keerulistes ilmastikuoludes sooja hoida

Meie kliimas tasub aeg-ajalt meenutada kihilise riietumise põhireeglid. Et talvel oleks soe, tuleks esimese kihina kanda sooja pesu, mis juhib kehaniiskust nahalt eemale. Teine kiht peaks olema fliis või pusa, mis säilitab kehatemperatuuri. Kolmas kiht olgu selline talvejope, mis kaitseb vihma ja tuule eest. Ei tasu unustada, et temperatuuri muutudes saab alati kihte vähemaks võtta või juurde panna!
Üleriiete suuruse valiku puhul tuleb arvestada, et selle alla mahuksid esimene ja teine kiht. Samas ei tohiks nii ohutuse, mugavuse kui ka funktsionaalsuse säilitamiseks tohiks üleriided olla liiga suured.

Ohutus töötamisel hämaras ja pimedas

Kuna Eestis on sügisel ja talvel palju pimedat aega, ei maksa unustada sellega seonduvat ohutust. Paljud ettevõtted kasutavad helkurriideid. Meie tootearendusosakond on aga teinud ühe lisasammu, et pakkuda veelgi paremat nähtavust pimedas – nimelt leiab Björnkläderi ja Univerni talvejopedelt nüüd fosforestsentsest materjalist ribad, mis suurendavad nähtavust igas valguses. Helkurriided pakuvad teatavasti kaitset päevavalguses, hämaras ja pimeduses, kui valgus peegeldub helkurribadelt tagasi valgusallika poole. Fosforestsentsribad pakuvad aga kolmandat kaitsetaset, kui valgust on vähe või üldse mitte, sest need helendavad ka täiesti pimedas!
Fosforestsentsest materjalist ribad absorbeerivad ultraviolettvalgust ja vabastavad need seejärel aeglaselt fosforestsentsi kujul, kui valgust on vähe või üldse mitte. Laadimisaeg on lühike – 5-10 minutit ning järelhelendus kestab kuni 8 tundi.
Grollsi talveriided on loodud spetsiaalselt tõhusa kaitse pakkumiseks karmides põhjamaistes talveilmades ja vastavad kõrgetele kvaliteedi- ja ohutusstandarditele. Investeerimine kvaliteetsetesse talveriietesse on seda väärt, kui lõppeesmärk on töötajate ohutus ja mugavus rasketes talveoludes.
Ja pidage meeles, et pole olemas halba talveilma, vaid valesti valitud talveriided!
Grollsi tootevalikust leiab tööriideid nii sise- kui ka välistingimustes töötamiseks. Loe lähemalt Grollsi kohta ja tutvu tootevalikuga.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 10.10.24, 14:42
Lihtne lahendus ettevõtte juhile võlgade haldamiseks - Infopanga võlaregister
Ettevõtte juhid puutuvad sageli kokku keeruliste võlgnikega ja hilinenud maksetega, mis võivad mõjutada ettevõtte rahavoogusid ja tekitada täiendavat stressi. Võlgnikega tegelemine on aeganõudev ja koormav protsess, eriti kui sellega kaasnevad pidevad meeldetuletused, vaidlustused ja võlgnike passiivsus. Infopanga võlaregister pakub aga tõhusat lahendust, mis aitab juhtidel hallata võlgnevusi kiiremini ja lihtsamalt, säästes nii aega kui ka närve.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Tööstusuudised esilehele