• 18.10.24, 08:41

Kuidas maandada riske rahvusvahelistes hankelepingutes?

Rahvusvaheliste hankelepingute sõlmimine ja täitmine on keeruline protsess, mis võib kaasa tuua mitmeid riske. Need riskid võivad puudutada nii õiguslikke kui ka logistilisi aspekte, kuid samavõrra olulised on kultuurilised erinevused ja ootamatused. Siin on mõned praktilised nipid, mis aitavad neid riske maandada ning millele tuleks tähelepanu pöörata.
Tarneahelaekspert Hannes Laaser. Foto Raul Mee
  • Tarneahelaekspert Hannes Laaser. Foto Raul Mee Foto: Raul Mee
Õiguslikud riskid ja vaidlused
Rahvusvahelise lepingu sõlmimisel on oluline arvestada, et erinevates riikides kehtivad erinevad õigusaktid. Tihti on peamine valupunkt riikidevaheline seaduste vastuolu. Õigusvaidlused, mis tulenevad lepingutingimuste mitmetimõistetavusest, võivad kalliks maksma minna ja kaua aega võtta. Selle vältimiseks:
  • veendu, et leping sisaldab selget viidet vaidluste lahendamise korrale ja kohtujurisdiktsioonile
  • kasuta rahvusvahelistes lepingutes sageli kasutatavat arbitraaži kokkulepet, mis aitab vaidlusi kiiremini lahendada
  • konsulteeri kohalike õigusnõustajatega sihtriikides, et mõista nende seadusandluse eripärasid
2. Logistika ja tarneahelate riskid
Rahvusvaheliste hangete puhul võib logistika osutuda peamiseks takistuseks, eriti pikkade ja keeruliste tarneahelate puhul. Viivitused ja ettearvamatud transpordihäired on tavalised valukohad. Näpunäited riskide vähendamiseks:
  • koosta alternatiivsed tarneskeemid, et tagada varuplaan, kui tarned peaksid viibima
  • kasuta mitut tarnijat, et vähendada sõltuvust ühelt partnerilt
  • kindlusta saadetised, et kaitsta neid kahju, varguse või looduskatastroofide eest
3. Kultuurilised ja keelelised erinevused
Kultuurilised erinevused võivad mõjutada läbirääkimiste käiku ja viia arusaamatusteni. Paljudel juhtudel on rahvusvahelises hankes üheks suurimaks valupunktiks kommunikatsiooniprobleemid. Keelebarjäärid võivad muuta lepingutingimused mitmeti tõlgendatavaks. Selle probleemi lahendamiseks:
  • kasuta professionaalseid tõlketeenuseid, et tagada lepingute täpne tõlge ja vältida arusaamatusi
  • ole teadlik kultuurilistest erinevustest, mis puudutavad läbirääkimisstiile, otsuste vastuvõtmist ja tähtaegadest kinnipidamist
  • tee koostööd kohalike esindajatega, kes mõistavad paremini kultuurilist tausta ja aitavad luua usaldusväärseid suhteid
4. Maksud ja tolliprotseduurid
Rahvusvaheliste tarnete puhul võivad impordimaksud ja tolliprotseduurid olla ootamatuks takistuseks, mis tekitab viivitusi ja lisakulusid. Maksude ja tolli protsesside ettearvamatus on valukohaks, eriti riikides, kus regulatsioonid võivad kiiresti muutuda. Riskide maandamiseks:
  • tee tolliprotseduuride ja maksudega seotud planeerimine juba varakult, et vältida tarneahela katkemist
  • hoia end kursis sihtriigi viimaste maksureeglite ja -muudatustega
  • kasuta tollimaaklereid või kohalikke agente, et tagada sujuv tollivormistus
5. Partneri usaldusväärsuse hindamine
Rahvusvahelistes hangetes on oluline veenduda, et koostööpartnerid on usaldusväärsed ja suudavad lepingutingimusi täita. Partneri usaldusväärsuse puudumine võib olla suur valupunkt, mis põhjustab ootamatuid katkestusi või tarneprobleeme. Selle vältimiseks:
  • tee koostööpartneri põhjalik taustakontroll, uurides tema varasemat kogemust rahvusvaheliste lepingutega
  • kaalu lepingueelset auditit, et hinnata ettevõtte finantsseisundit ja tarnevõimekust
  • kasuta lepingutes vahe-etappe ja mõõdetavaid tulemusi, et tagada järjepidev kontroll protsessi üle
Rahvusvahelised hanked pakuvad ettevõtetele suurt potentsiaali, kuid nendega kaasnevad riskid vajavad hoolikat tähelepanu ja maandamist. Läbimõeldud õiguslikud ja logistilised lahendused, kultuuriliste erinevuste mõistmine ja koostööpartnerite põhjalik hindamine aitavad vähendada võimalikke probleeme ja tagada edukat koostööd.
Kui soovid rohkem hankejuhtimisest teada saada, tule koolitusele Hankejuhtimise taseme tõstmine tööstuses, kus õpid hankejuhtimise protsessi erinevaid etappe, riskijuhtimist, muutuste juhtimist ja varajase kaasamise olulisust kogu protsessis. Loe koolitusest rohkem >

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 10.10.24, 14:42
Lihtne lahendus ettevõtte juhile võlgade haldamiseks - Infopanga võlaregister
Ettevõtte juhid puutuvad sageli kokku keeruliste võlgnikega ja hilinenud maksetega, mis võivad mõjutada ettevõtte rahavoogusid ja tekitada täiendavat stressi. Võlgnikega tegelemine on aeganõudev ja koormav protsess, eriti kui sellega kaasnevad pidevad meeldetuletused, vaidlustused ja võlgnike passiivsus. Infopanga võlaregister pakub aga tõhusat lahendust, mis aitab juhtidel hallata võlgnevusi kiiremini ja lihtsamalt, säästes nii aega kui ka närve.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Tööstusuudised esilehele