• 19.08.24, 08:30

Tartu Ülikool sai 8 miljonit eurot isejuhtiva rasketehnika ohutuse arendamiseks

Tartu Ülikooli juhtimisel asub rahvusvaheline teadlaste ja ettevõtjate töörühm arendama tehisarupõhiseid lahendusi, mis võimaldavad isejuhtivatel raskesõidukitel keerulistes oludes ohutult ja töökindlalt toime tulla. Euroopa Komisjon toetab nelja-aastast projekti 8 miljoni euroga.
Tartu Ülikooli teadlaste pingutuse tulemusena peaks rasketehnika ja iseseisva juhtimise tehnoloogia ühildamine muutuma lihtsamaks ja ohutumaks.
  • Tartu Ülikooli teadlaste pingutuse tulemusena peaks rasketehnika ja iseseisva juhtimise tehnoloogia ühildamine muutuma lihtsamaks ja ohutumaks. Foto: Toomas Kelt
Rasketehnikat kasutatakse tihti keerulises keskkonnas, näiteks kaevetöödel, metsas või põhjamaiste ilmastikuoludega linnaliikluses. Isejuhtivad sõidukid peavad töötama talvel libedaga ja ekskavaatorid peavad hakkama saama pinnasel, mis rataste all laiali valgub. Kõik raskesti ennustatavad keskkonnatingimused – näiteks jää, lumi, muda ja liikumatud suured kivid – muudavad isejuhtiva tehnoloogia kasutamise keeruliseks ja ohtlikuks, sest autonoomne sõiduk ei pruugi osata arvestada ilma kiire ja ettearvamatu muutumisega.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Tööstusuudised esilehele