Eesti Leivaliidu teatel leiva ja teiste pagaritoodete hind lähiajal tõenäoliselt tõuseb. Viimastel aastatel ei ole leiva hind tõusnud, hoolimata tootmiskulude suurenemisest, mille põhjustasid kütuse- ja elektriaktsiiside ning käibemaksu tõus.
Leiva hinda on aidanud suures osas hoida kokkuhoid tööjõukulude pealt, teatas liit.
Leivaliidu tegevdirektori Arnold Kimberi sõnul on jahu hinna võimaliku tõusu järel leiva ja teiste pagaritoodete hinna tõus kahjuks vältimatu. “Kui nüüd veskid tõstavad jahu hinda, ei ole enam pääsu, ka pagarid peavad hinda tõstma,” rõhutas Kimber.
Leivatootjate hinnangul jääb leiva hinna tõus suure tõenäosusega 10-20 protsendi vahele.
Kimber tõdes, et kuigi leiva hinna tõus on tarbijale ebamugav, on selles siiski ka midagi positiivset. “Eestis on pikaaegne rukkileiva valmistamise ja söömise traditsioon ja hinnatõus tagab selle jätkumise,” ütles Kimber. “Tarbijale on oluline kodumaiste leivatoodete kõrge kvaliteet ja lai valik ning pagarid tahavad seda ka edaspidi pakkuda,” lisas ta.
Eestis toodetakse iga päev üle 80 tonni ligi 70 erinevat sorti rukkileiba.
Seotud lood
Nordea Panga peaökonomist Tõnu Palmi sõnul on Eesti inflatsioon olnud ajalooliselt muutlikum kui suuremates Euroopa riikides.
Leivaliidu juht Arnold Kimber ütles tänast prokuratuuri teadet kommenteerides, et prokuratuur teeb kartellikokkulepet kontrollides lihtsalt oma tööd ja leivaliit teeb edasi oma tööd.
Leivaliidu 18 liikme nimel saadetud kartellihõnguline teade stiilis "leiva hind tõuseb niikuinii" vihastas majandusministri, riigiprokuratuuri ja konkurentsiameti nii välja, et lähiajal otsustatakse, kas algatada võimaliku kartelli uurimiseks kriminaalasi.
Rahandusminister Jürgen Ligi arvates on hinnatõusu põhjuseks rahvusvahelised arengud ja kohaliku pendli koosmõju. Kütused ja toiduained on kallinemas kõikjal.
Tulevikukindel tööstus vajab hooneid, mis on nutikalt planeeritud, energiatõhusad ning lihtsalt kohandatavad vastavalt muutuvatele vajadustele. Need omadused ei taga mitte ainult efektiivset tootmist, vaid aitavad ka hoida püsikulusid kontrolli all ja tagavad hoone pikaajalise kasutatavuse.