• 17.04.25, 08:08

Eesti keemikud kasutavad mehhanokeemiat, mis võimaldab molekule valmistada ilma mürgiste lahustiteta

Eve Schults ja Elina Suut-Tuule lahusesünteesi töövahenditega
  • Eve Schults ja Elina Suut-Tuule lahusesünteesi töövahenditega
  • Foto: Dzmitry Kananovich
Kui küsida, mis on ühist küpsetamisel, smuuti valmistamisel ja tippteadusel, siis vastus on: mehhanokeemia. Tallinna Tehnikaülikooli keemiateadlased on avastanud viisi, kuidas valmistada molekule ilma mürgiste lahustiteta, lihtsalt tahkeid koostisosi jahvatades.
Kui köögis midagi maitsvat valmistada, siis valatakse smuuti tegemiseks vajalikud koostisained blenderisse, koogi valmistamiseks segatakse jahu ja munad või sõtkutakse tainast, et saavutada täiuslik tekstuur. Ei ole vaja peeneid aineid ega ekstreemseid tingimusi — natuke mehaanilist jõudu teeb kogu töö ära.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 15.04.25, 10:38
Ladude automaatne täislahendus muudab laotöö kiireks ja veavabaks
Moodsad laolahendused sisaldavad lisaks digitaalsele tarkvarale ning robottõstukitele pool- ja täisautomaatseid riiulisüsteeme, tornladusid ning komplektseid turvalahendusi, mis lahendavad kogu ettevõtte siselogistika. Willenbrock Baltic OÜ projektijuht Jaan Viita rõhutab, et oluline on vaadata siselogistikat tervikuna, sest vaid nii saab välja töötada maksimaalset kasu toova terviklahenduse.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Tööstusuudised esilehele