• 29.08.24, 09:24

Tööstuse klubi galerii | Biotehnoloogia tipptaseme masinaid tootva Eesti firma juht: ärge tehke lihtsaid asju

Kui tahate oma ettevõtet muuta, siis ärge tehke lihtsaid asju, sõnas näiteks vaktsiinide loomiseks mõeldud masinate projekteerimise ja tootmisega tegeleva Repligen Estonia juht Madis Unt kolmapäeval ettevõtte uues tehases toimunud Tööstuse klubis.
Eesti inseneride tase on äärmiselt tugev ja mõttemaailm on meie inseneridel teistmoodi, ütles kõrge lisandväärtusega biotehnoloogiaseadmeid tootva Repligeni juht Madis Unt.
  • Eesti inseneride tase on äärmiselt tugev ja mõttemaailm on meie inseneridel teistmoodi, ütles kõrge lisandväärtusega biotehnoloogiaseadmeid tootva Repligeni juht Madis Unt. Foto: Harro Puusild
“Kui tahate ettevõtet muuta, siis ärge tehke lihtsaid asju, sest neid oskab igaüks teha ja neid on ka lihtne järele teha,“ soovitas tippjuht kuulajatele, kui Repligeni arenemislugu ja väljakutseid kirjeldas.
Repligen Estonia avas kevadel Jüris uue 7500-ruutmeetrise tehase, kus toodetakse kõrge lisandväärtusega biotehnoloogiat ehk seadmeid, mis võimaldavad toota keerulisi ravimeid.
Repligeni juht Madis Unt rääkis Tööstuse klubis, et ettevõte korraldab oma inseneridele ka tootearenduse häkatone, mis tähendab, et insenerid pannakse sisuliselt 48 tunniks ühte ruumi “aju ründama”.
  • Repligeni juht Madis Unt rääkis Tööstuse klubis, et ettevõte korraldab oma inseneridele ka tootearenduse häkatone, mis tähendab, et insenerid pannakse sisuliselt 48 tunniks ühte ruumi “aju ründama”. Foto: Harro Puusild
Eesti on Undi sõnul keeruliste toodete arendamiseks suurepärane koht, sest näiteks mehaanikainseneri palgas on viiekordne vahe Eesti kasuks, kui võrrelda Ameerika Ühendriikidega, selgitas ta. “Inseneride tase on meil äärmiselt tugev ja mõttemaailm on meie inseneridel teistmoodi,” rääkis ta.
Unt lisas veel, et müügiosakond on võtmekoht ja nende pealt, kes klientidega suhtlevad, ei ole mõtet raha kokku hoida. “Algusfaasis ei ole mõtet suunata aega protsesside peale, vaid panustada ennekõike tootearendusele,“ soovitas tippjuht.
Repligeni tooteandmete juht Heiko Pärnsalu rääkis oma ettekandes Repligeni tehase ja operatsioonide arendamisest ning rõhutas, et asjade edukaks elluviimiseks on oluline piisavalt aega planeerimisele pühendada, kuna see on lihtsam kui hiljem vigade parandamine. "Mõtle alati mitu sammu ette, et muutuvas keskkonnas ei tekiks liiga kiirelt piiranguid. Vajadusel saab olukorda operatiivselt kohandada."
Repligeni operatsioonide, kvaliteedi ja tööohutuse eest vastutav Eva Tamm-Reap rääkis, et ta ei soovinud kvaliteedisüsteemi arendama hakata kaasata ühtegi konsultanti. Ta ei soovinud, et see oleks kellegi teise poolt loodud süsteem, mis lõpuks jääb “kuskile riiulile seisma”, vaid midagi sellist, mis oleks loodud ise ja oma töötajate jaoks. „Minu soovitus juhtimissüsteemide arendajatele on, et kaasake oma inimesi,“ toonitas ta.
Järgmine Tööstuse klubi toimub juba 19. septembril Lõuna-Eestis asuva ja Aasta tehas 2024 tiitli pälvinud Promens Rõngu AS-i tehases. Täpse programmi ja registreerimisvõimaluse leiad SIIT.

Seotud lood

Uudised
  • 23.05.24, 07:54
USA biotehnoloogia ettevõte avab Jüris uue tootmishoone
New Yorgi börsil noteeritud USA biotehnoloogiaettevõte Repligen Corporation avab Jüri Tehnopargis 7500 ruutmeetri suuruse 12 miljonit eurot maksva büroo- ja tootmishoone ning Euroopa ja Aasia turgude teeninduskeskuse.
Uudised
  • 16.06.23, 07:55
Eestis seni tundmatus valdkonnas saab nüüd tööd pea 200 inseneri
Rae vallas Jüris sai täna nurgakivi Eestis seni üpris tundmatusse ravimite biotehnoloogia valdkonda kuuluva börsiettevõtte Repligen Corporationi 12 miljonit eurot maksev uus kontori- ja tootmishoone.
  • ST
Sisuturundus
  • 26.09.24, 13:15
DSV tegevjuht Alvar Tõruke: oleme tagasi ajas, kus peame hakkama Eestit uuesti leiutama
Eesti ettevõtete jaoks on käes väga keeruline aeg, millele annavad hoogu erinevad maksumuudatused jaüleüldine kiire palgatõus, pärssides eriti tööstus- ja tootmissektori konkurentsivõimet. Logistikaettevõtte DSV Estonia tegevjuht Alvar Tõruke tõdeb, et olukord on veidi sarnane 1990. aastatele, mil Eesti vabaks sai ning tuli hakata oma riiki looma ja leiutama.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Tööstusuudised esilehele