• 13.08.24, 13:54

Suurtööstuse tippjuht: praegu on kõige olulisem tööstuse konkurentsivõime tõstmine

Valitsuselt vajab tööstus kõige rohkem stabiilset ja ennustatavat regulatiivset keskkonda, rääkis Hanza Mechanicsi Balti klastri juht Liivar Kongi Äripäeva raadio hommikuprogrammis. Samuti on oluline tegeleda tööstuse konkurentsivõimega.
Hanza Balti klastri juhi Liivar Kongi sõnab, et tööstus vajab kasvamiseks stabiilset ja ennustatavat regulatiivset keskkonda.
  • Hanza Balti klastri juhi Liivar Kongi sõnab, et tööstus vajab kasvamiseks stabiilset ja ennustatavat regulatiivset keskkonda. Foto: Andras Kralla
“Kõige olulisem on see, et me suudaksime oma tööstuse konkurentsivõimet tõsta, seejuures ka tööjõuoskusi ja üldiselt tootmisvõimekusi arendada,” rääkis Kongi saates.
“Mis puudutab valitsust, siis ikkagi ootame stabiilset ja ennustatavat regulatiivset keskkonda, konkureetseid meetmeid, mis soodustaks investeeringuid ja innovatsiooni ning tööstuse kasvu,” lisas suurtööstuse tippjuht.
Maksude kohta ütles kongi, et julgeolekul on oma hind ja kui nähakse, et seda maksu on vaja korjata, siis Hanza seda ka pooldab. “Meile ja välisinvestoritele on oluline, et Eesti turvalisus ja iseseisvus oleksid tagatud,” lisas ta.
Jätkub saates kõlanud intervjuu Liivar Kongiga.
Hanza Mechanics Tartu ja Narva emafirma asub Rootsis, mis on Eesti üksuste peamine eksporditurgudest. Rootsi majanduses nähakse justkuid taastumise märke, samas statistikas see veel otseselt ei peegeldu. Kuidas teile tundub, mis seis Rootsis on?
Jah, Rootsi majandusest tulevad tõepoolest mõneti vastuolulised signaalid, aga samas kust neid tänasel päeval ei tuleks. Eesti majandusest tulevad samamoodi erinevad signaalid ja võib-olla on siin küsimus ühest küljest nagu ootuses ja lootuses ning seal kõrval on siis faktid majandusnäitajatega.
Rootsi majanduses teatud sektorid, nagu näiteks tehnoloogia ja roheenergiasektor näitavad optimismi, aga jah, majandusnäitajates see veel ei kajastu. Meie ootus on selline, et, 2024. aasta jääb ikkagi nõrgaks ja tõeline taastumine võib Rootsi turul alata aasta lõpus.
Millega Hanza grupp praegu kõige rohkem seal rinda pistab?
Kui rääkida Hanza grupist, siis ettevõte on suutnud hoida stabiilset kurssi laiemale ebakindlusele vaatamata. Oleme julgelt investeerinud ja laiendanud, omandasime uue ettevõtte Rootsis jne.
Pikemas vaates tuleb kindlus Hanzas ikkagi sellest, et me ei paku vaid tootmisteenused, vaid täiustatud tarneahelalahendusi ja meile tähendab selline nõrgem majanduslik olukord tegelikult paremaid müüginumbreid ja palju uusi võimalusi. Paraku tähendab see uus müük peamiselt tulevasi võimalusi, sest selle müügi realiseerimiseks tuleb kõvasti tööd teha. Praeguses madalamate mahtude olukorras olema ka pidanud rakendama erinevaid kokkuhoiumeetmeid, et kohaneda muutunud olukorraga.
Liigume siit edasi Eesti poole. Ekspordiga on seis selline, et see on jätkuvalt languses, aga Hanza Balti klastri eksporditulus eelmisel aastal võrreldes üle-eelmisega suuri muutusi ei olnud. Suurt kukkumist pole olnud?
Eelmisel aastal ei olnud klastris kukkumist ning kui Tartu ja Narva kokku liita, siis pigem oli kerge kasv ja me näeme, et ka 2024 võiks kokkuvõttes tulla tugevam kui 2023. Tunneme end tänu uutele projektidele jälle kindlamalt ja eks teatud mahud on langenud, teatud sektorid on langenud, aga uute perspektiivide toel oleme ikkagi kergel kasvukursil.
Loe lisaks
HANZA Mechanics Tartu avas 7. juunil pidulikult lehtmetallitehase 3700-ruutmeetrise laienduse.
  • 10.06.24, 11:09
HANZA avas Tartus 9,5-miljonilise tehaselaienduse ja seab käibesihiks 100 miljonit
Mis segmendis kukkumist tajute?
Need on erinevad, aga kõige, mis läheb ehitussektorile, üldiselt tööstussektori suunad, ka mäetööstus. Aga samas rohepöördega seotud valdkondades on näha positiivsust.
Eelmisel aastal umbes samal ajal selgus, et Eestis hakatakse täitma 8,5-miljonilist lepingut Mitshibishiga. Kas sarnaseid lepinguid on veel torus? Milliseid projekte otsite?
On küll sarnaseid projekte, aga klientide nimedest ma ei räägiks, aga nendega me töötame - tellimustega suurtest kontsernidest, aga nende käimajooksutamine võtab energiat ja aega, aga kui need ikkagi tulevad ja samal ajal ka majandusolukord turul üldiselt taastub, siis järgmisel aastal võime päris häid numbreid näidata.
Hea kuulda, et Hanza Balti klastril käed-jalad tööd täis on. Eelmisel aastal oli laiendus Narvas ja sel aastal ka tehaselaiendus Tartus. Lisaks olete öelnud, et see ei pruugi kõik olla. Kui raske või kerge on praegustes oludes investeeringuteks rohelist tuld saada?
Kuna meie vaatame ikkagi pikemat vaadet ja kõik meie strateegilised otsused tuginevad pikaajaliselt vaatel, siis vajalikud investeeringud, mille tasuvusanalüüs on hea, saavad ikka heakskiidu. Pikaajalises vaates ei ole probleem roheline tuli saada.
Tulen korra Eesti poliitika ja majanduse juurde. Hiljuti saime endale tööstusministri. Kuidas teie sellele vaatate? Mida ministrilt ootate? Kuidas see tööstusele võiks aidata elu sisse puhuda?
See, et tööstusministri koht loodi, on oluline ja positiivne samm, mis näitab töösturitele valitsuse soovi keskenduda rohkem tööstuse arendamisele ning seeläbi ka majanduskasvule. Ma tõesti ootan ja loodan, et uus minister leiab kiiresti tee Tartusse ja Narva meile külla, et näha, millega tegeleme.
Kindlasti soovitan külastada erinevaid tööstusettevõtteid, et ettevõtjatega dialoogi pidada. Muidugi ootan, et minister tooks ka selge ja pikaajalise visiooni, mis keskenduks tööstuse digitaliseerimisele, innovatsiooni toetamisele ja rohepöörde edendamisele. Kõige olulisem on see, et me suudaksime oma tööstuse konkurentsivõimet tõsta, seejuures ka tööjõuoskusi ja üldiselt tootmisvõimekusi arendada.
Mis puudutab valitsust, siis ikkagi ootame stabiilset ja ennustatavat regulatiivset keskkonda, konkureetseid meetmeid, mis soodustaks investeeringuid ja innovatsiooni ning tööstuse kasvu.
Praegu tundub, et valitsus on ühel meelel. Sisendab see kindlustunnet?
Tegusid on vaja, üldiselt on need debatid ja arutelud olnud suhteliselt pikad, aga tahaks näha neid tegusid, pikemaajalist vaadet ja seda, kas kokkulepetest peetakse kinni.
Loe lisaks
Vasakult: Hanza Groupi tegevjuht Andreas Nordin, abilinnapea Oleg Karpikov ja Hanza Balti klastri juht Liivar Kongi.
  • 30.11.23, 16:02
Hanza Mechanics avas Narvas uue tootmisüksuse
Olete julgeolekumaksu poolt?
Julgeolekul on oma hind, kui nähakse, et seda maksu on vaja korjata, siis oleme igatahes selle poolt. Meile ja välisinvestoritele on oluline, et Eesti turvalisus ja iseseisvus oleks tagatud.
Usute, et see saab olema ajutine?
Ma ise loodan, et ei saa olema ajutine. Maksudega ei mängita, kui mingid maksud kehtestame, siis võiks määrad luua nii, et need on aastateks, mitte nii, et igas valimistsüklis räägime mingite määrade üle.
Teie teeksite valitsusele ettepaneku jätkata selle maksiuga ka pärast kahte aastat?
Jah, see puudutab erinevaid maksumäärasid, tulumaksu ja nii edasi. Kui pikaajaline vaade lähtub sellest, et makse on vaja tõsta, siis tuleb seda tõsta pikaajaliselt ja hoida maksud selged, lihtsad ja mittemuutuvad. Siis me tagame maksusüsteemi konkurentsivõime ja saame investoritele kindlustunnet pakkuda.
Hanza ise on palju investeerinud. Öelge lõpetuseks, mida Eestis teha, et suuri investeeringuid meelitada?
Rahvusvahelise kapitali meelitamiseks tuleks pakkuda sihipäraseid stiimuleid, näiteks rohelistele investeeringutele ja sellistele kõrgtehnoloogia valdkondadele. Atraktiivsust saab tõsta, kui kasutame Eesti tugevaid külgi ja panustame nendesse. Pean tugevusteks digitaliseerimist ja e-valitsemise valdkonda. Seejuures tuleks lahendada ka teatud väljakutsed, milleks on tööjõupuudus, ennekõike kvalifitseeritud spetsialistide ja inseneride puudus. Teisalt on väljakutse energiakindluse ja konkurentsivõimelise energiahinnaga.
Kui optimistlik te 10-palli süsteemi lähema poolaasta vaates Eesti majanduse suhtes olete?
Poolaasta vaade oleks kuus.

Seotud lood

Uudised
  • 10.07.23, 12:19
Hanza Tartu lehtmetallitehas sai nurgakivi
Rahvusvahelise masina- ja metallitööstuse HANZA Mechanics Tartu uus lehtmetallitehas sai nurgakivi. Tegelikult juba mõnda aega ehituses olnud tehasehoone peaks valmima tuleva aasta alguses.
Saated
  • 09.01.23, 14:01
HANZA uus juht: kui pakkumine tuli, oli tunne, et veel on vara
"Tööstusuudised eetris" saates on külas masina- ja metallitööstuse HANZA Mechanics Balti klastri juht Liivar Kongi, kes võttis juhtimise üle täpselt kolm kuud tagasi. Kongi räägib saates, mida ta eelmiselt juhilt Emöke Sogenbitsilt on õppinud ja millised on tema enda juhtimistõed. Samas tunnistab Kongi, et enne ameti vastuvõtmist tekkis ka kõhklusi. "Eks me arutasime omavahel ja arvasin, et veel on natuke liiga vara," tunnistab noor juht.
Uudised
  • 01.09.22, 11:04
HANZA Balti klastri juht Emöke Sogenbits lahkub ametist
Seitse aastat HANZA Mechanicsi Balti klastrit juhtinud Emöke Sogenbits lahkub ametist.
Saated
  • 01.11.22, 13:22
Hanza Balti juht: teeme uue hinnakirja klientidele iga kuu
"Eelnevatel aastatel sai hinnakirja uuendatud kord aastas. Aga sel kevadel tuli klientidele selgeks teha, et hinnakiri tuleb iga kuu üle vaadata," kirjeldas Hanza Mechanicsi värske Balti klastri juht Liivar Kongi keerulist aastat.
  • ST
Sisuturundus
  • 26.09.24, 10:35
Digitaalne revolutsioon laonduses: Directo teenus WMS Direct aitas Farron Tehnika laoprotsessid uuele tasemele
Tänapäeva kiirelt arenevas ärimaailmas mängib tehnoloogia tööprotsesside efektiivsuse tõstmises olulist rolli. Üks selline uuenduslik lahendus, millest lõikavad suurt kasu mitmed ettevõtted, on Directo uus laohaldussüsteemi liides WMS Direct, mis on loodud spetsiaalselt Directo kasutajatele, kes tegelevad laomajanduse, kaupade liigutamise ja tootmisega.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Tööstusuudised esilehele