• 18.09.23, 12:00

Tuumajaam tekitaks oma eluea jooksul kolme merekonteineri jagu tuumajäätmeid

Eesti võimaliku tuumajaama ühe reaktori aastane kasutatud kütuse kogus oleks tõenäoliselt 12 tonni, kuuekümne-aastase reaktori eluea jooksul tekiks siis 720 tonni tuumajäätmeid. Kliimaministeerium on asunud võimaliku tuumajaama mõjusid põhjalikult analüüsima.
Üheks võimaluseks tuumajäätmete käitlemisel on nende ladustamine sügavale maa alla. Pildil Soome tuumajäätmete hoidla skemaatiline visualiseering.
  • Üheks võimaluseks tuumajäätmete käitlemisel on nende ladustamine sügavale maa alla. Pildil Soome tuumajäätmete hoidla skemaatiline visualiseering. Foto: Posiva Oy
Värskeimas analüüsis hindasid spetsialistid tuumaelektrijaamas tekkivate radioaktiivsete jäätmete koguseid ning nende käitlemise ja ladustamise valikuid. Kuna Eestile sobivaid väikereaktoreid veel kasutusel pole, siis on analüüsis esitatud jäätmekogused hinnangulised ja tuginevad meile tinglikult sobivaks peetava GE Hitachi BWRX-300 reaktori andmetele ning tuumaelektrijaamade senistele kogemustele. Arvestades tuumaelektrijaama elueaks 60 aastat, tekiks selle aja jooksul kasutatud kütust ühe reaktori kohta kokku 720 tonni, mis oma mõõtmetelt on võrreldav umbes kolme merekonteineriga.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Tööstusuudised esilehele