Kuigi pankade majandusanalüüsid näitavad toiduainete hinnalangust, siis toiduainetööstuste juhid pikka hinnalangust ennustada ei julge. Ebakindlust on turul liiga palju, leiavad tööstusjuhid.
- Toidutootja Salvest nõukogu esimees Veljo Ipitsa sõnul mõjutavad toiduainete hindu ka kliimamuutused. Foto: Jassu Hertsmann
„Arvan, et olulist hinna langust, aga ka tõusu, lähiajal ei tule,“ ütleb Salvesti nõukogu esimees Veljo Ipits Tööstusuudistele. Sama meelt on ka Atria Eesti lihatööstuse juht Olle Horm. „Ei julge ennustada praeguse olukorra muutust,“ sõnab ta. Ainsama räägib hinnalangusest piimatööstuse E-Piim juht. „Hindade langus on jõudnud ka jaekaubandusse, eriti kampaania pakkumiste osas võib täheldada suuri allahindlusi,“ kinnitab Jaanus Murakas.
Seotud lood
Värskelt sõlmitud koalitsioonileping vajab veel sügavamat analüüsi ning loodetavasti saab toiduainesektor lähiajal võimaluse uue valitsuse liikmetega ka kohtuda, et üheskoos olukord üle vaadata, kuid tootjate esmased reaktsioonid on ettevaatlikud. Küsimusi on jätkuvalt rohkem kui vastuseid, rõhutab Toiduliidu juht Sirje Potisepp.
Täna toimuval XVII Toiduainetööstuse Aastakonverentsil tutvustatud Swedbanki tööstusettevõtete uuringu järgi on toiduainetööstuse suurimaks probleemiks jätkuvalt konkurentsivõimelise omahinna tagamine.
Kiiresti muutuvad ajad nõuavad valmisolekut kiireteks arenguteks ka ettevõtetes ning töötajate oskustes. Pidev areng ja enesetäiendus pole tänases maailmas erand, vaid argipäev. Selle eest, et püsida järjel keevitamismaailmas toimuvaga, kannab Eestis hoolt Weldman.