• 10.04.19, 08:51
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Ülo Kivine: Eesti ei ole trendide looja, aga me oleme hästi nutikad ja tublid

Eesti piimatööstuse üks kogenumaid juhte, Saaremaa Piimatööstuse juhataja Ülo Kivine töötab saare peal veel vähem kui kuu aega ning juba on kuulda vihjeid selle kohta, kes tippjuhi järgmiseks endale napsab.
Ülo Kivine töötas Teres põhimõtteliselt 20 aastat ja ütleb, et sai sealt enamiku oma töömehe pagasist. Fotol Ülo Kivine 2012. aastal.
  • Ülo Kivine töötas Teres põhimõtteliselt 20 aastat ja ütleb, et sai sealt enamiku oma töömehe pagasist. Fotol Ülo Kivine 2012. aastal. Foto: Toomas Huik / Postimees / Scanpix
Kivine on töötanud piimatööstustes juhtivatel ametitel üle 25 aasta: Tallinna Piimakombinaadis, Oliver Kruuda juures Tere ASis ning alates 2015. aastast Saaremaa Piimatööstuses. Kivine on sealjuures ka päriselt piimandust õppinud juht.
Räägitakse, et nüüd liigub Kivine edasi ettevõttesse E-Piim. Kivine ütles, et tal on kindlasti soov rakendada ennast piimanduses. "Ja õnneks on siin ka piisavalt arvestatavaid valikuid," ütles ta.
E-Piima juhatuse esimees Jaanus Murakas ei andnud samuti täpset vastust. "Kindlalt räägime siis, kui Ülo on päriselt üle kontoriukse astunud, et allkiri anda.”
Ülo Kivine lahkub Saaremaa Piimatööstuse juhi kohalt.
  • Ülo Kivine lahkub Saaremaa Piimatööstuse juhi kohalt. Foto: Liis Treimann
Kivine ütles, et lahkumine Saaremaa Piimatööstusest oli tal pikemat aega plaanis - täpsemalt eelmise aasta sügisest. Enne oli tarvis mõni mastaapsem ja põnevam projekt lõpetada, rääkis ta intervjuus Äripäevale.
Nii et suured plaanid said siis teil Saaremaal tehtud?
Ei saa öelda, et lõpuni tehtud, aga suurte plaanide teatud etapid said realiseeritud. Miski ei ole töötlevas tööstuses, eriti piimatööstuses, kunagi valmis.
Minu kodu on ikkagi Tallinnas ja kuivõrd töö on Saaremaal, siis seda teekonda oli ikka palju. Ma üks aasta isegi pidasin arvestust, siis tuli aastas umbes 110 praamisõitu. Aga siin tasub kohe mainida, et püsiühenduse pooldaja ma ei ole. Just seepärast, et Saaremaa tooted on erismaised ja eraldatus tagab selle.
Saaremaa nime kasutavad brändimisel mõnikord ka mandri-tegijad. Mida te sellest arvate?
Ega ma hästi muidugi ei arva. Valimistel annavad valijad oma hääle ja poliitikud peaksid seda järgima. Niisamuti hääletavad ka tarbijad leti ees. Kui keegi hakkaks kasutama lihtsalt niisama Saaremaa nime, siis ma arvan, et see on tarbijate ootuste petmine. Miks tahetakse Saaremaad kasutada? Järelikult on see märk heast tootest. Saaremaa tooted on erilisemad, ja mitte ainult piimatooted.
Kuivõrd keeruline oli kaugtööd teha?
Kaugtöö tegemine on okei, aga töötleva tööstuse ettevõtet tuleks juhtida kohapeal. Piimatööstuse protsessid on võrreldes paljude teiste töötleva tööstuse harudega erinevad. Me töötame 24/7. Me varume piima põhimõtteliselt ööpäevaringselt. Kiiresti riknev on nii tooraine kui ka sellest valmiv toode.
Aga siis oleks ju sild hea?
Jah, selles kontekstis oleks sild kindlasti väga tervitatav, sest kaupade ja ka muu liikumine on aeganõudev, samuti lisab kulusid. Pigem olen mõelnud, et sild võiks olla Saaremaa ja Hiiumaa vahel. Hiiumaale sõit oleks läbi Virtsu, praam sõidaks ca tund kiiremini ja liinil sõidaks neli alust väljumisega iga 15 minuti tagant. Riik ei peaks enam mõtlema Rukki kanali süvendamisele.
Te mainisite, et otsus Saaremaa Piimatööstuse juhtimine lõpetada ei olnud kerge. Milles raskus seisnes?
Väga palju uusi asju sai loodud. Eelmisel aasta tõime turule uue piima: Saaremaa ÖKO täispiim. Alles paar nädalat tagasi valiti see toode hõbemärgiga Eesti parimaks piimatooteks. Kaks aastat tagasi sai selle tunnustuse Old Saare juust, mis saavutas lõpuks ka üldvõidu ning pärjati Eesti parima toiduaine tiitliga.
Kindlasti on kahju kolleegidest, meil on tubli meeskond ja ma arvan, et ka saarlased võtsid mu omaks.
Loe pikemalt Äripäevast.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 29.10.24, 13:19
Weldman toob keevitamismaailma uued põnevad võimalused ning õppemeetodid
Kiiresti muutuvad ajad nõuavad valmisolekut kiireteks arenguteks ka ettevõtetes ning töötajate oskustes. Pidev areng ja enesetäiendus pole tänases maailmas erand, vaid argipäev. Selle eest, et püsida järjel keevitamismaailmas toimuvaga, kannab Eestis hoolt Weldman.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Tööstusuudised esilehele