Autor: Harro Puusild • 15. august 2024

PERSOON | Pool miljonit säästu leidnud tehase lean-juht Eero Kolk: ainult raha pärast ma projekte ei tee

Autotööstusele üle maailma elektroonikat tootva Stoneridge Electronics´i Tallinna tehase lean-juht Eero Kolk ütleb, et on kurb, kui juhid, kes ei tunne lean´i või ei taha sellest midagi kuulda, räägivad nendest tõhustamise tööriistadest üleolevalt.
5S-i puhul pole oluline iga S-i tähendus, vaid see, kuidas inimene selle praktika omandab, kasutama hakkab ja milline on lõpptulemus, sõnab Eero Kolk.
Foto: Erakogu

Lean-ettevõtted, mis ka tegelikult on lean-ettevõtted, ei räägi sellest. Aga need, kes ei ole lean, ei taha sellest eriti midagi kuulda ja räägivad lean-tööriistadest ka üleolevalt. See on väga kurb,“ tunnistab autotööstusele elektroonikat tootva Stoneridge Electronics´i Tallinna tehase lean-juht Eero Kolk intervjuus Tööstusuudistele.

Lihatööstuse taustaga, kuid pikalt elektroonikatööstuses olnud praktik usub, et lean-metoodikad on parimate hulka kuuluv tasuta kättesaadav informatsioon ja „madalal rippuv õun“, mis võib üsna kiiresti iga ettevõtte tootlikkust tõsta. Samas on Kolk paar korda osalenud vestlustes, kus seda mõtteviisi on ka naeruvääristatud. „Tegemist ei olnud väikeste ettevõtetega, aga see on iga ettevõtte juhi ja juhtkonna enda valik,“ poetab ta.

Pikaaegse kogemusega eksperdile meenub üks lugu ja probleem, millele ta otsis ja leidis lahenduse just lean-maailmast.

Toona töötas Kolk veel tootmisüksuse juhina ja seisis silmitsi probleemiga, kus Stoneridge´i Tallinna tehas vajas Rootsis toodetud trükkplaate hiljemalt kell 14 päeval, et oleks aega komponendid järgmiseks päevaks valmis panna. Tooted jõudsid kohale aga kaks ja pool tundi hiljem.

Kolk süüvis ja leidis lahenduse, mille tulemusel hakkasid komponendid tehasesse jõudma soovitust isegi veel varem ja boonusena sai ettevõte ka pool miljonit eurot iga-aastast rahalist kokkuhoidu. “Seda ma ei osanud eluski ette näha,“ rõõmustab Kolk ootamatu rahalise boonuse üle veel tagantjärele.

Mida sellise tulemuse saamiseks teha tuli?

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077