Sirje Potisepp: on kollaste hinnasiltide ja ellujäämise aasta
Üks tootja on tabavalt öelnud, et kollane hinnasilt on nüüd kõige parem turundus, ja see paraku kehtib tänaseni, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepp.
2022. aasta jääb ilmselt Eesti toiduainetööstuse ajalukku pretsedenditult raskeimana. Kriiside rägastik rullus lahti doominoefektina: julm sõda, purunenud tarneahelad, toorme ja pakendite defitsiit, energiakandjate ja tootmissisendite hindade hiidkasv, metsik inflatsioon, tootmismahtude langus ja kahjum. Tõeline ellujäämise kursus, mis lõpuks tegi meid kõiki tugevamateks.
Kuigi pankade majandusanalüüsid näitavad toiduainete hinnalangust, siis toiduainetööstuste juhid pikka hinnalangust ennustada ei julge. Ebakindlust on turul liiga palju, leiavad tööstusjuhid.
Värskelt sõlmitud koalitsioonileping vajab veel sügavamat analüüsi ning loodetavasti saab toiduainesektor lähiajal võimaluse uue valitsuse liikmetega ka kohtuda, et üheskoos olukord üle vaadata, kuid tootjate esmased reaktsioonid on ettevaatlikud. Küsimusi on jätkuvalt rohkem kui vastuseid, rõhutab Toiduliidu juht Sirje Potisepp.
Tööstuspoliitika roheline raamat on taas tolmu kogumas ning Eesti tööstuse konkurentsi- ja ekspordivõimekust toetama pidanud poliitikast kujunes välja hoopis sektorit põlastav retoorika, kirjutab Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp vastuses Tööstusuudiste arvamusliidrite küsitlusele.
Eesti tööstusjuhid on juba pikka aega juhtinud tähelepanu sellel, et tööstuse arenguks on meil kiiresti vaja rohkem erialase väljaõppega tööjõudu, eriti insenere. Tööstusuudised uuris tööstuse erialaliitudelt, millist lahendust nad probleemile näevad.