• 06.10.23, 08:20

Energiaekspert: Euroopa on talve hakul oluliselt paremas seisus kui mullu samal ajal

Meie regiooni elektrihind sõltub peamiselt ilmastikust ja taastuvenergia toodangust, ülekandevõimsuste läbilaskevõimest, Põhjamaade hüdroelektri- ja tuumajaamade võimsuse kasutusest ning CO2 ja maagaasi hinnast. Võrreldes eelmise aasta sama ajaga võib talvele vastu minna oluliselt enesekindlamalt, kirjutab Eesti Energia juhtiv elektriportfellihaldur Silver Kera Äripäeva Infopanga energeetika aastaraportis.
Eesti Energia juhtiv elektriportfellihaldur Silver Kera.
  • Eesti Energia juhtiv elektriportfellihaldur Silver Kera. Foto: Eesti Energia
Kui augustis oli Eesti ja Soome elektrihindade erinevus veel alla 30 euro megavatt-tunni eest, siis septembris oli Eesti elektrihind Soome omast ligi neli korda kallim (11,3 €/kWh vs 3,28 €/kWh). Hinnaerinevus on ühelt poolt tingitud vähesest taastuvenergia tootmise osakaalust Baltikumis, teisalt aga Rootsi-Leedu vahelise elektriühenduse katkestusest.
Kuna erinevalt Soomest ja Skandinaaviast puudub Baltimaades veel nõudlusele vastav taastuvenergia toodang, on siinne elektritoodang reeglina kallim kui Põhjamaades. Leedu-Rootsi vahelise ühenduse katkestuse tõttu olid enamuse septembrikuu jooksul ainukeseks Baltikumi ja Põhjamaade vaheliseks ühenduseks Eesti ja Soome vahelised elektriühendused. Nende võimsusest jäi aga sageli puudu, et elektrihinda Soome ning Baltikumi vahel ühtlustada. Teisisõnu Põhjamaade soodsam elekter ei pääse piisavas mahus Baltimaadesse ning siinsed elektrihinnad kerkivad seetõttu eraldiseisvalt kõrgemale.
Äripäeva Infopanga energeetika aastaraportiga saab tutvuda SIIN.
Tulevikutehingud ennustavad talveks soodsamaid hindu kui mullu
Üksikutel tundidel, kui ka Baltimaades oli nõudlus elektri järele madalam ning ka kohalik tuule- ja päikeseenergia tootmine piisavalt suur, olid Estlink-ühendused piisavad, et hind Soome ja Eesti vahel ühtlustada. Samal ajal esines septembris ka perioode, kui ühenduste piirangutest tingitud pudelikael tekkis hoopis Eesti ja Läti vahele – neil tundidel Läti ja Leedu madalatest turuhindadest osa ei saanud. Seda on näha ka Läti ja Leedu pisut kõrgemast septembrikuu keskmisest elektrihinnast.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Tööstusuudised esilehele