• 13.08.24, 10:27

Marti Piirimäe: kasumimaks "karistab" metsi hästi majandavaid ettevõtteid

Maksutõus ning lisanduvad piirangud metsade majandamisele toovad kokkuvõttes kaasa meie metsamajanduse konkurentsivõime vähenemise, kirjutab Eesti suurima erametsaomaniku Foreko metsasektori juht ja COO Marti Piirimäe Äripäeva Infopanga metsatööstuse aastaraporti kommentaaris.
Marti Piirmäe juhib Foreko üle 70 tuhande hektari suuruse metsamaa majandamist.
  • Marti Piirmäe juhib Foreko üle 70 tuhande hektari suuruse metsamaa majandamist. Foto: Toomas Kelt
Metsamajandussektor on justkui purjekas keset tormist merd ning täna on raske prognoosida, kui tõsiste kahjustusetega see purjekas sadamasse naaseb ja milline saab olema ilm edaspidi. Puiduturg on nagu suured lained, mis liiguvad üles-alla ning sektori ettevõtete finantstulemused sõltuvad suuresti manööverdamisoskustest. Suur mure on metsamajandamisele seatavate piirangute ning täiendavate maksudega, need on nagu karid vee all, mis ilmuvad välja ootamatult ning mille tekitatav kahju on märkimisväärne ja pikaajaline.
Milline on metsatööstuse turuolukord? Äripäeva Infopanga värske metsamajanduse aastaraportiga saad tutvuda SIIN.
Puiduturg on olnud viimastel aastatel väga volatiilne. Koos üldise hinnatõusuga alustasid ka puidu hinnad tõusu 2021. aastal ning said hoogu juurde 2022. aastal. Samal ajal tõusis ka kogu kulude pool, suurimad hinnakasvatajad olid masinad ja varuosad ning töötasud. Eelmisel aastal toimus puiduhindades suurem langus peamiselt tarbimise vähenemise tõttu, kuid kulude poolel sarnast korrektuuri näha ei saanud. Selle tulemusena sulab 2021. ja 2022. aastal kogutud puhver sektoris kiiresti ja on näha, et sulamise tempo aina kiireneb.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Tööstusuudised esilehele