• 26.09.23, 15:20

Jaano Haidla: puidutööstusi kägistavad kõrged sisendhinnad ja vähenenud nõudlus

Metsa- ja puidutööstuse ettevõtetel on jätkuvalt keerulised ajad. Peamiseks probleemiks on vähenenud nõudlus ja samal ajal meil Eestis olevad kõrged sisendhinnad (energia, puidu hind), mistõttu ei ole võimalik konkurentsis püsida, kirjutab Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu juhatuse esimees Jaano Haidla Äripäeva Infopanga puidutööstuse aastaraportis.
Jaano Haidla
  • Jaano Haidla Foto: Jake Farra
Kuigi meie ettevõtted on väga kõrgelt automatiseeritud ja digitaliseeritud, seda hinnavahet kahjuks pelgalt paremate IT-lahendustega ära ei kata. Mõjud juba ilmnevad, kuid pikaajaliselt see kindlasti süveneb veelgi. Investeerimisotsused on ootele pandud. Koondamisi püütakse võimalikult kaua edasi lükata, näiteks toodi suviseid puhkuseid varasemaks. Need hoovad hakkavad ennast ammendama ja kahjuks kuuleme uudiseid koondamistest ja sulgemistest veelgi. Näeme ka, et rahvusvahelised kontsernid tõmbavad juba oma tegevust Eestis kokku. Täpselt on praegu keeruline hinnata, aga kindlasti on palju neid, kes jäävad sellel aastal kahjumisse või nulli.
Äripäeva Infopanga puidutööstuse aastaraporti saad soetada SIIT.
Eesti metsa- ja puidusektor maksab riigile aastas makse umbes 700 miljoni euro jagu ning pakub otse ja kaudselt tööd enam kui 50 000 inimesele peamiselt maapiirkondades. Samuti on puidutööstus Eestis ainus ettevõtlusharu, mis oma tegevusega seob süsinikku, mitte ei emiteeri seda.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Tööstusuudised esilehele