Eesti Parima Toiduaine konkursi ajaloo jooksul on välja antud üle 300 võidumärgi, mida tootjad pakenditele uhkusega lisavad ja sellega klientidele näitavad, et tegu on kvaliteetsete maitsvate toodetega. Konkursi 25. juubeli puhul on põhjust vaadata tagasi selle ajaloole ning legendaarsematele toodetele, mis siiani eestlaste toidulaual ja südametes on.
- Sirje Potisepp 2018. aasta parimaid toiduaineid väljakuulutamas. Foto: Eesti Toiduainetööstuse Liit
Eesti Parima Toiduaine konkurss toimus esimest korda juba 1994. aastal. Konkurss käivitati, et näidata seda, kui palju kvaliteetseid ja maitsvaid toiduaineid Eestis poelettidele igal aastal lisandub, tõsta nende toodete tuntust ning suunata inimesi head kodumaist kaupa tarbima.
Konkursi algusaastatel valiti välja Eesti parim toiduaine, parim piima-, liha-, kala-, teravilja-, kondiitri-, puu- ja köögiviljatoode, parim kaste ja alkohoolne jook. Kuna toidusektor on väga uuendusmeelne ja pidevas muutumises – tarbijatele soovitakse üha uusi ja põnevamaid tooteid pakkuda –, on aja jooksul lisandunud konkursile mitmeid kategooriaid. Näiteks parim magustoit ja parim valmistoit olid tiitlid, mille järele tekkis vajadus, kuna nende kategooriate tooteid hakati ühel hetkel konkursile väga palju esitama.
Väiketooted loovad vaheldust
2008. aastal alustati ka piirkondlike ettevõtete tunnustamist. Selle eesmärk oli juhtida tähelepanu tublidele väikeettevõtjatele, kes toodavad suurettevõtetega võrreldes võib-olla mõnevõrra spetsiifilisemaid tooteid, aga annavad samas toidulauale värvi ja pakuvad uudseid maitseelamusi.
Eesti Parima Toiduaine konkurss on andnud tuule tiibadesse nii mõnelegi väiketootjale, kes alustas kohalikul konkursil, aga muutus mõne aastaga nii edukaks, et võistleb nüüd suurtootjatega. Ettevõtjad ise on öelnud, et tiitel andis neile enesekindlust ja teadmise, et nad on õigel teel ja teevad head asja.
Mitmeid aastaid anti välja ka tunnustust Parim Toit Tervisele, millest on nüüdseks saanud Parim Lisandväärtusega Toit. Toidukonkursile esitatakse igal aastal üha rohkem tooteid, millel on tervise seisukohalt parimas tasakaalus toitainesisaldus või mida on rikastatud mõne vitamiini, mineraaline, kiudainete või muuga, mistõttu on sellel kas tervist toetav või mõne haiguse riski vähendav toime.
Tervislikkust peetakse toiduainetööstuses väga oluliseks. Selleks, et tarbija leiaks poelettidelt üles kõrge lisandväärtusega tooted, mille mõju tervisele on tõestatud ning mille ka professionaalidest koosnev hindamiskomisjon on omataoliste seast parimaks tunnistanud, loodigi uus kategooria – parim lisandväärtusega toode.
Võit hoogustab müüki
Igal aastal kandideerib parima toiduaine tiitlitele üle 50 ettevõtte ning sõltuvalt sellest, kui palju innovaatilisi tooteid turule on lisandunud, on osalevate toodete arv jäänud üldjuhul 160-200 toote vahele.
Aasta-aastalt on konkurss tootjate jaoks üha olulisemaks muutunud, kuna nad näevad, et märgise pälvimine on suur tunnustus, mis mõjutab ka tarbijaid just nende tooteid eelistama. Nimelt on Eesti Parima Toiduaine märk Eesti tarbijate seas üks tuntumaid toidumärgiseid.
Märgise saamine kasvatab toodete müüginumbreid vahel lausa mitmekordselt ja loob eeldused kestvaks eduks. Seda näitab ka tõsiasi, et suur osa aastate jooksul Eesti Parima Toiduaine tiitli pälvinud toodetest on endiselt eestlaste toidulaual aukohal. Ettevõtjad tähtsustavad konkursil osalemist kõrgelt, kuna kogemus on näidanud, et tunnustuse saamine tõstab oluliselt nende tuntust ja annab neile rohkelt kõlapinda.
Eripreemia 25 aasta parimale
On ettevõtteid, mis kannavad Eesti Parima Toiduaine konkursi märki juba aastakümneid. Tänu uudistoodete laviinile saavad need tooted täna vähem tähelepanu, kui nad vääriksid. Samas näitab juba see, et nad on nii pikalt turul püsinud, et tooted on kvaliteetsed ja tarbijale meelepärased. Väikeste muudatuste tegemine, et tooteid tarbija ootustest lähtuvalt kaasajastada, aitab nende püsimajäämisele samuti kaasa.
Eesti Parima Toiduaine konkursi 25. aastapäeva puhul anti välja Grand Prix’ eripreemia ühele pika ajalooga auhinna võitnud tootele, mis endiselt eestlaste toidualaual aukohal püsib. Iga toidutootja sai Grand Prix’ võistlusele esitada ühe toote, mille edulugu kõige erilisemaks peab.
Kandidaatide seas oli palju legendaarseid toiduaineid ja jooke, millega enamikel eestlastel armsaid mälestusi seostub. Iga ettevõtja pidi esmase valiku oma toodete seast ise ära tegema ja sai esitada vaid ühe toote. Seetõttu kandideerisid sellele tiitlile tõesti vaid kõige-kõige paremad tooted, mille edulugu tootjate meelest esiletõstmist väärt on.
Konkursi veerandsaja aasta juubelile kohaselt kandideeris auhinnale 25 toodet. Grand Prix’ tunnustust vääriva toote valimisel sai esmase hääleõiguse rahvas, et selgitada välja, millised tooted tarbijatele kõige südamelähedasemad on. Teises voorus tegi lõpliku otsuse Toiduliidu juhtkogu - inimesed, kes on toiduainetööstuse igapäevatööga seotud ning oskavad hinnata seda suurt panust, mis on toote pikaajalise edu ja kvaliteedi hoidmise nimel tehtud.
Kes olid sel aastal parimad?
Eesti Parim Toiduaine 25 Grand Prix’ eriauhinna vääriliseks hinnati Leiburi Rukkipala. Leiba on Eestis alati üheks olulisemaks toiduaineks peetud, nii et on väga sümboolne, et ka Grand Prix´ tiitli pälvis leivatoode. Rukkipala on suurepäraste maitseomadustega leib, mis on eestlaste lemmikuna pikki aastaid leivatoodete müügitabeleid trooninud - auväärne tiitel on täielikult välja teenitud.
Eesti parimaks toiduaineks valiti sel aastal ka parima valmistoidu ja parima magustoidu tunnustuse saanud Saarioinen Eesti Mamma kõrvitsa-kohupiimapannkoogid. Pannkookide hõrk ja mahlane koostis ja mahedalt magus maitse teevad sellest ühelt poolt hea desserdi argiõhtusse või pidulikumale õhtusöögile, teisalt on väiksed pannkoogid tänu mugavale taassuletavale pakendile ka hea vahepala kiiresse päeva. Mamma pannkoogid on niivõrd maitsev ja kvaliteetne toode, et on väärt nii valmistoidu ja magustoidu kategooria võite, kui ka Eesti Parima Toiduaine kuldmärki.
Eesti Parim Lisandväärtusega toiduaine 2019 on Salvesti ökoloogiline pirni-kiivismuuti spirulinaga Smushie. Salvest panustab jõuliselt ökoloogilisest toorainest valmistatud toodete turuletoomisele ning loob koostöös lastearstide lastetoite, mis toovad beebide toiduvalikusse uusi maitseid ja tervislikke toiduaineid. Smushie uus maitse on vääriline täiendus eelmisel aastal samas kategoorias võidu pälvinud smuutile ning Smushie sari on lisaks Eesti tarbijatele teinud võidukäiku ka eksporditurgudel.
Smuuti võidutses ka Eesti parima mittealkohoolse joogi kategoorias, kus tiitli omanikuks sai Orkla Eesti Pai ahjuõuna smuuti. Liviko jätkas oma varasemate aastate võidukäiku parima alkohoolse joogi kategoorias, kus hinnati tiitlivääriliseks nende toode Vana Tallinn Wild Spices. Ühele silmapaistva kvaliteedi ja maitsega tootele otsustati välja anda ka Eesti Parim Toiduaine 2019 Tallinna eriauhind – selle pälvis ettevõtte Jahu ja Sool Kotzebue spelta hapuasai.
Võidutooted 2019
Kuldmärgid:
Eesti Parim Toiduaine: Saarioinen Eesti OÜ – kõrvitsa-kohupiimapannkoogid
Eesti Parim Lisandväärtusega Toiduaine 2019: Salvest AS - Smushie ökoloogiline pirni-kiivismuuti spirulinaga
Eesti Parim Alkohoolne Jook 2019: Liviko AS – Vana Tallinn Wild Spices
Eesti Parim Mittealkohoolne Jook 2019: Orkla Eesti AS – Pai ahjuõuna smuuti
Grand Prix´ eriauhind: Leiburi Rukkipala
- Eesti Parim Toiduaine: Saarioinen Eesti OÜ – kõrvitsa-kohupiimapannkoogid Foto: Saarioinen Eesti OÜ
Hõbemärgid:
Eesti Parim Lihatoode 2019: HKScan Estonia AS - Rakvere American tammesuituses marinaadis šašlõkk
Eesti Parim Piimatoode 2019: Saaremaa Piimatööstus AS - ÖKO Täispiim
Eesti Parim Kondiitritoode 2019: Mattias Cafe OÜ - Gustav tort „LAULUPIDU“
Eesti Parim Pagaritoode 2019: Leibur AS - OatFit Kaeraröst
Eesti Parim Magustoit 2019: Saarioinen Eesti OÜ - Kõrvitsa-kohupiimapannkoogid
Parim Valmistoit 2019: Saarioinen Eesti OÜ - Kõrvitsa-kohupiimapannkoogid
Eesti Parim Kalatoode 2019: Briis - Anzovy
Eesti Parim Puu-ja Köögiviljatoode 2019: Salvest AS - Smushie Ökoloogiline Pirni-kiivismuuti spirulinaga
Eesti Parim Lastetoit 2019: Salvest AS - Põnn Ökoloogiline puuvilja-jogurtismuuti küpsistega 6+
Eesti Parim Kuivsnäkk 2019: Balsnack International Holding AS – Neljaviljakrõbuskid
Eesti Parim Kaste 2019: Valio Eesti AS - Alma Eesti DIP! soolakurgi ja küüslauguga
Äramärgitud tooted:
Tallinna eriauhind: Jahu ja Sool OÜ - Kotzebue spelta hapusai
Valmistoit:
Saarioinen Eesti OÜ- Tom Kha
Orkla Eesti AS- Põltsamaa Praekapsas Põltsamaa meesinepiga
Mattias Cafe OÜ- Lambahautis röstköögiviljade ja tatraga
Kastmed:
Salvest AS- Ketšup jalapenoga
Magustoidud:
Valio Eesti AS- Alma Muah! Koorejogurt kirsi pannacotta
Balbiino AS- Laktoosivaba vähendatud suhkruga šokolaadi-koorejäätis
Premia Külmhoone AS – Premia Dark Chocolate Brownie
Piimatooted:
Farmi Piimatööstus AS- Keefir punapeedi ja hapukurgitükkidega* Külmsupp
Valio Eesti AS- Alma Muah! Koorejogurt maitsestamata
Farmi Piimatööstus AS- Metsmaasika-mascarpone AB-joogiskyr
Tere AS- Fit proteiinipuding soolakaramelli magusainetega
Lihatooted:
Atria Eesti AS – Maks&Moorits Kolme sibula toorvorstikesed
Nõo Lihatööstus AS – Pork salami chips
Linnamäe Lihatööstus AS - Veiseliha Äkis
Maag Grupp AS - Küülikukoivad koorekastmes, eelküpsetatud
Lisandväärtusega tooted:
Tere AS – Fit proteiinipuding kakao magusainetega
Kondiitritooted:
Orkla Eesti AS - Tiina marmelaadipulgad šokolaadis
Orkla Eesti AS – Komeet tume šokolaad täidisega
Pagaritooted:
Eesti Pagar AS – Täistera tasku kõrvitsa- ja päevalilleseemnetega
Alkohol:
Le Coq – Fassbrause Lemon
Saku Õlletehas – Karl Friedrich Märzen
Väikeettevõtted:
Eesti Parim Toode Lõuna-Eesti väikeettevõttelt 2019: Andre Juustufarm OÜ- Andre Prima Old
Eesti Parim Toiduaine Põhja-Eesti väikeettevõttelt 2019: Gurmeeklubi OÜ - Kreemjuust röstpeedi ja rõikaga
Eesti Parim Jook Põhja-Eesti väikeettevõttelt 2019: Distillirium OÜ - Metsis Blue Handcrafted Gin
Eesti Parim Toiduaine Lääne-Eesti väikeettevõttelt 2019: Saaregurmee OÜ - BabyCool sügavkülmutatud pirnipüree kuubikud
Eesti Parim Jook Lääne-Eesti väikeettevõttelt 2019: Lahhentagge OÜ - Lahjentagge Kuusk ja Kardemon toonik
Eesti Parim Toode Virumaa väikeettevõttelt 2019: Moe OÜ - J.J. Kurberg Kanep
Eesti Parim Lisandväärtusega Toiduaine väikeettevõttelt 2019: Sangaste Linnas AS - Helde mitmeviljahelbepuder seemnete ja porgandiga
Äramärgitud tooted
Põhja-Eesti toiduaine:
Gurmeeklubi OÜ - Mustsõstra-Pavlova Rullkook
Jahu ja Sool OÜ - Kotzebue spelta hapusai
Puljong OÜ/FS Goods - Kookose-karri kaste
Põhja-Eesti jook:
Auxner OÜ - Semu astelpaju-mustikanektar
Lõuna-Eesti toode:
Siidrikoda OÜ - Rosanna- vahutav rabarberi-vaarikavein
Ostrova Mari OÜ - Vaarika-mustsõstra glögi, alkoholivaba
Largo AS - Apelsinimahl viljalihaga
Sangaste Linnas AS - Helde mitmeviljahelbepuder seemnete ja porgandiga
Lääne-Eesti toode:
Metakor OÜ - Murueide šokolaad toortatra ja nõgesega
Frank Kutter OÜ - Viiner naturaalsooles
Lääne-Eesti Jook:
Öselstuff OÜ - Kasemahlajook rabarberiga „RUUBEN“
Mamm&Frukt OÜ - Mamm&Frukt Ingver Astelpajuga
Öun Drinks OÜ - Tikrilimonaad MAHE
Seotud lood
27.-29. novembrini 2024 toimuvad Duroc Machine Tool Riia esinduses avatud uste päevad, kus tutvustatakse uusimaid seadmeid, tööriistu ja lahendusi ning arutletakse vabas õhkkonnas tehnoloogia oleviku ja tuleviku üle. Oodatud on nii vana head kliendid kui ka uued huvilised.
Enimloetud
1
Riigikohus langetas äsja otsuse suurima maksvõlglase ja BLRT Grupi vaidluse asjus
4
Negatiivse plaani puhul oleks ohus 100 miljonit maksutulu ja 5000 inimese töö
Hetkel kuum
Negatiivse plaani puhul oleks ohus 100 miljonit maksutulu ja 5000 inimese töö
Raskem aeg mõjub ärile hästi
Tagasi Tööstusuudised esilehele