Mai alguses hindasid toidueksperdid põllumajandus-kaubanduskojas taas toidutoodete kvaliteeti. Tunnustatud Eesti Maitse päritolu- ja kvaliteedimärk (pääsukesemärk) anti 30 uuele tootele. Tunnustatud Maitse kvaliteedimärgi (ristikumärk) kandmise õiguse sai 11 uut toodet.
„Maikuisele hindamisele esitasid arvukalt eriilmelisi ja huvitavaid tooteid nii suuremad kui väiksemad toiduettevõtted, kelle tooted said ekspertidelt palju kiita. Kogenud toiduekspertide sõltumatu hinnang on tarbijatele abiks kauplustes valikute tegemisel, kuid see on väärtuslik tagasiside ka toidutootjatele. Märki kandvate toodete puhul võib kindel olla nende kõrges kvaliteedis, mida kontrollitakse lisaks esmasele hindamisele ka märgi kandmise ajal jooksvalt,“ selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.
„Pääsukesemärk rõhutab toote kõrget kvaliteeti, kuid selle märgi abil on tarbijatel võimalik poest kergesti üles leida toidutooted, mille valmistamisel on kasutatud kodumaist toorainet. Kodu lähedal kasvanud toit on kahtlemata tarbijale kõige parem, seda nii toidu värskuse, usaldusväärsuse kui harjumuspäraste omaduste pärast. Kodumaisest toorainest valmistatud toidu eelistamine annab nendel keerulistel aegadel tööd ja leiba ka meie oma põllumeestele,“ lisas Sõrmus.
Mai alguses avaldatud TNS EMORi 2014. aasta lõpul läbiviidud uuringu kohaselt on pääsukesemärk jätkuvalt Eesti tuntuim toidumärgis, mida teab 87% Eesti tarbijatest. Toote kõrgele kvaliteedile ja kodumaisele päritolule viitav Tunnustatud Eesti Maitse ehk pääsukesemärk antakse tootele, mille põhitooraine on 100%-liselt eestimaine ning mis läbib edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Pääsukesemärki kandvate toodete valmistamiseks kasutatud tooraine päritolu kontrollitakse märgi litsentsilepingu kehtimise ajal ka ettevõtetes kohapeal.
Toote kõrgele kvaliteedile viitav Tunnustatud Maitse ehk ristikumärk antakse Euroopa Liidus toodetud tootele, mis läbib edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Toote valmistamisel kasutatud tooraine päritolu ristikumärgi puhul ei kontrollita. Ka ristikumärgi tuntus on kasvanud, ulatudes eelpool nimetatud uuringu andmetel 53 protsendini.
Seotud lood
Joogaliikumine, toortoitumine, paleodieet ja paljud teised suundumused täiusliku tervise otsingul muudavad eestlaste toidulauda. Toiduainetööstused jälgivad hoolega, mida tarbijad soovivad, ja arendavad oma tooteportfelle vastavalt.
Tänavune Eesti Parima Toiduaine konkursi võidutoode on Valio Gefilus cappuccino-keefir.
Eesti Parima Toiduaine konkursi teisel hindamispäeval kuulutati välja tänavused Eesti parimad liha-, köögivilja-, pagari- ja kondiitritooted. Auhinna pälvisid Rannarootsi, Salvest, Lõuna Pagarid ja Eesti Pagar.
Teisipäeval Tallinna Teeninduskoolis toimunud Eesti Parima Toiduaine konkursi hindamispäeval valiti välja parimad piima-, kala- ja valmistooted, parim kaste ning parim magustoit.
Alumiinium on 100% taaskasutatav materjal ja taaskasutatud alumiiniumist uute toodete valmistamine nõuab vaid 5% esmase alumiiniumi tootmiseks kulunud energiast. Seetõttu on oluline tagada, et kogu tarbimisjärgne alumiiniumijääk jõuaks tagasi ringlusesse. Ringmajanduse võtmeks on toote elutsükli planeerimine juba joonestuslaual – taaskasutatavatest materjalidest toodete kujundamine, mis kestavad kauem ja mida saab lahti võtta ning taaskasutada.