• 22.08.24, 11:26

Henrik Välja: metsareform ei toeta majandust ega Eesti ettevõtteid

Eesti puidutööstuse olukord on hetkel ülimalt keeruline ja lahendust ei paku ka käsiolev nn „metsareform,“ kirjutab värske Äripäeva Infopanga puidutööstuse aastaraporti kommentaariks Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevjuht Henrik Välja.
EMPLi tegevjuht Henrik Välja on seisukohal, et nn “metsareform” muudab seisu Eesti majanduses veelgi kehvemaks.
  • EMPLi tegevjuht Henrik Välja on seisukohal, et nn “metsareform” muudab seisu Eesti majanduses veelgi kehvemaks. Foto: Raul Mee
Puidu hindadest rääkides peame eristama palgi ja saematerjali hindasid. Palgihinnad Soomes ja Rootsis on hetkel stabiliseerunud ajaloolisega võrreldes kõrgel tasemel, samas kui saematerjali nõudlus maailmas on endiselt nõrk.
Mis toimub puidutööstuses? Äripäeva Infopanga puidutööstuse aastaraportiga saab tutvuda SIIN.
Kalli tooraine ja samal ajal nõrga nõudluse tõttu on Skandinaavia ja Soome saeveskid oma tootmismahtusid vähendanud, mis aga seab keerulisesse olukorda Eesti puidutööstused, kes väärindavad saematerjali (hööveldamine, liimpuidu tootmine jne). Eestis on võimekust saematerjali edasi töödelda kaks korda suuremas mahus kui on meie enda saematerjali toodang, mistõttu on saematerjali impordivõimalused meile oluline sisend. Tootmismahtude vähenemine Skandinaavias ja Soomes mõjutab meie ettevõtteid negatiivselt.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Tööstusuudised esilehele