Tartumaal Elva vallas asub Aakre küla, kus on aastakümneid kokku ostetud eestimaiseid aia- ja metsamarju, puuvilju, mett, küüslauku ning seeni. Nendest valmistatakse aastas ligi 1000 tonni püreed ja moosi ning soolatud ja külmutatud seeni ja salateid, marjalisandeid ja kontsentreeritud mahlajooke. Samuti luuakse eestimaistest marjadest lihamarinaade suurköökidele ja toiduainetööstusele. Uudne tootekontseptsioon lihatööstustele ja liha marineerivatele kokkadele on eestimaistest marjadest marinaadid. Esmakordselt on valmismarinaadis vaid kodumaised õunad ja marjad. Antud sari on saanud kiita BBQ spetsialistide poolt.
„Pakume üle 100 erineva toote pagaritele, kondiitritele, meieritele, kokkadele ja moosisõpradele. Eelistame oma toodetes kasutada kodumaiseid marju ja puuvilju ning see teeb meie tooted väga maitsvaks ja sobilikuks nii väikelastele kui ka täiskasvanutele,“ lisab Vuks. AS Bacula funktsionaalsed moosid on arendatud koostöös
Kes on Vahur Vuks?
Õppis TPI-s (tänane TTÜ). Hariduselt mehaanikainsener, eriala toiduainetööstuse seadmed ja aparatuur. Toiduainete tehnoloogia loengud kuulusid samuti tema õppeprogrammi, kuigi vähemas mahus kui toidutehnoloogidel.
Suunamise alguses töötas Pärnumaal Kilingi-Nõmme leivatehases remondiinsenerina, sealt on pärit esimesed kokkupuuted pagarite ja kondiitritega. „Kõik, mis liikus või kulus, oli minu korras hoida, samuti elekter, aur, vesi, kanalisatsioon, suruõhk,“ kommenteeris Vahur Vuks.
Kilingi-Nõmme Leivatehas kuulus nõukogude ajal Leivatootmiskoondise Standart kooseisu, mille keskus asus Türil.
Suures koguses marjadega kokkuostu ja töötlemisega tegi algust Tartumaal Rõngu Aiandusseadmete Katsetehases mahlatsehhi juhatajana. Siin hakati Eestis esimesena tootma kontsentreeritud mahlu.
Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskusga (praegu BioCC) ja Tartu Ülikooli arstiteaduskonna teadlastega. Tubli töö, mitmed laboratoorsed ja kliinilised katsed tõid tunnustuse - „Eesti Parim Toiduaine 2015“ võit Lõuna-Eesti piirkonnas.
Aakre Moos toetab ka heategevust
Moose tehakse tema sõnul Aakres vaarikatest, mustikatest, maasikatest, õuntest, rabarberitest, tikritest, pohladest, astelpajust, murakatest, ploomidest, kirssidest, sõstardest, arooniast, pihlakast, ebaküdooniast, jõhvikast, kõrvitsast, aga ka muu maailma viljadest: aprikoosist, kiivist, banaanist. On puhtaid maitseid ja segusid, paksemaid ja vedelamaid, magusaid ja suhkruta, vastavalt soovidele, millises pagaritootes moosi või marjalisandit kasutatakse. Lisaks rikkalikule tavasortimendile, tehakse klientidele vastavalt kokkulepetele “rätsepaülikonna“ eritooteid. Tootearendus on igati paindlik ja sinna kaasatakse ka koostööpartnerid.
AS Bacula on valinud oma põhisuunaks toiduainetööstuse ja HoReCa toodete valmistamise, aga jaekettides on müügis ka heategevuslik Kodutunde mooside tootesari. Toodete sobivust ja meeldivust hindab ligi 1000 lasteasutust, tööstust, toitlustust.
Üks küsimus
Mis te arvate sellest, et kõik Eestimaa marja- ja seenekorjajad peavad ennast maksuametile üles andma ja tunnistama, kui palju nad nobedate näppudega lisaraha teenivad?
Vastab Vahur Vuks:
Tulude deklareerimise kohustus on Eestis juba pikemat aega olnud. Siin ei ole midagi uut. Aga, kas näiteks taarakorjajad maksavad makse?
Eesti 100. aastapäevaks valmis kinkekarp, milles on funktsionaalne moos mustikatest ja vaarikatest, kukeseenesalat ja pohlamarja marinaad. Osa kinkekarpide müügitulust läheb filmi „Lotte ja kadunud lohed“ toetuseks. Kinkekarbid on müügil Kaupmees Cash&Carrys, mis sobivad ka firmakingituseks.
Tänaseks on Aakre Moos piirkonna üks suuremaid tööandjaid ja kohaliku kogukonna arengu aktiivne toetaja. Täna töötab Aakres ASis Bacula 27 inimest. Samuti toetab Eesti sportlasi nende ettevalmistusprogrammis minekul OM-ile, MM-ile, EM-ile.