• 21.10.16, 15:22
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Asso Lankots: pagaritööstuses suured investeeringud

Leiburi juhatuse esimehe Asso Lankotsi sõnul pagaritööstuses nii teravaid emotsioone ei ole kui teistes toiduainetööstustes.
Leiburi juhatuse esimehe Asso Lankots
  • Leiburi juhatuse esimehe Asso Lankots Foto: Andras Kralla
Mõni nädal tagasi tehti sektorisiseselt oluline kokkulepe täisteramõiste kasutamises. Täistera sisaldus peab olema pagaritoodetes 50%, pasta puhul 100%. „Kuna tegemist on värske teemaga, siis on raske öelda, kuidas saab olema rakenduse pool,“ märkis Lankots.
Pagaritööstuse sisendid kallinevad
Põhitoorained: rukkijahu, nisujahu, suhkur, õli hinnad on hakanud tõusma. Samuti pole pääsu sellest, et töötasud lähevad hoogsas tempos üles. „Prognoosin, et ka investeeringud sektoris lähevad üles,“ ütles Lankots. „8 miljonit eurot on meie planeeritavad investeeringud järgmisel aastal ja see moodustab sektorist märgatava osa.“
Trend on teralised ja seemnelised tooted ning millestki vabad tooted, olgu see siis jahu, gluteeni, e-ainete vms vaba toode. „Elustiili tervislikkus, nagu mina seda nimetan, on üsna märkimisväärselt tõusnud viimastel aastatel.“
Traditsiooniliste leiva-saiapätside tarbimine väheneb üsna kiiresti. Võileivad, burgerid, wrapid, hot dogid – nende müüki on suurendamas.  „Ühes hamburgeris ei ole midagi halba, halb on ainult sellest toituda,“ märkis Lankots.
TASUB TEADA
Pagaritööstuse arvud, faktid 
2015. aasta
Tegutsevaid ettevõtteid 159 (+3,7%);
Turu käive 169 MEURi- Eksport kasvas;- Mediaan müügitulu 42 766 EURi.Turu maht kahanes 5%;Sektori müügitulu on 0,32% Eesti ettevõtete müügitulust;Suurimad tegijad sektoris: Eesti Pagar, Leibur, Cristella VT, Vaasan Baltic, Hagar.Allikas: Leibur AS
Autor: Merike Lees, kaasautor

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 29.10.24, 13:19
Weldman toob keevitamismaailma uued põnevad võimalused ning õppemeetodid
Kiiresti muutuvad ajad nõuavad valmisolekut kiireteks arenguteks ka ettevõtetes ning töötajate oskustes. Pidev areng ja enesetäiendus pole tänases maailmas erand, vaid argipäev. Selle eest, et püsida järjel keevitamismaailmas toimuvaga, kannab Eestis hoolt Weldman.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Tööstusuudised esilehele