Kaks aastat tagasi maailmas ainulaadseid
mett sisaldavaid šokolaadikomme tootma hakanud OÜ Kõlleste Kommimeistrid
plaanivad investeerida viis miljonit krooni, et viia oma toodang jõuliselt
välisturgudele.
Praegu müüb Kõlleste Kommimeistrid mett, taruvaiku ja õietolmu sisaldavat magusatoodangut lisaks koduturule ka Lätis ja Soomes. „Kuigi koduturg on hetkel veel põhiline, on meie eesmärk saada oma kaubaga Eestist välja,“ ütles Kõlleste Kommimeistrid juht ja üks omanikest Imre Sokk ja rõhutas, et nende plaanid pole sugugi väikesed. „Baltikumi riigid, Soome, Saksamaa, Rootsi, Norra, Venemaa – need oleksid põhilised -, aga miks mitte ka USA ja Kanada,“ loetles Sokk võimalikke turgusid.
Soku andmeil plaanivad nad välisturgudele mineku projekti investeerida viis miljonit krooni. „Ilmselt septembris esitame EASile ka taotluse eksporditoetuseks ja siis läheb tõsiseks tööks lahti,“ rääkis Sokk. „Muidugi võib nendele turgudele, kuhu meie plaanime siseneda, raisata sadu miljoneid. Aga kui kõik väga hästi läbi mõelda, siis on efekt sama, kui raiskad mitte sada miljonit, vaid viis miljonit krooni.“
Seni on Kõlleste Kommimeistrid eksportinud oma toodangut Lätti ja Soome. „Lätis on meie kommid müügis olnud ligi aasta, kuid sealse suure masu tõttu eriti hästi nad kaubaks ei lähe,“ tõdes Sokk. „Kaks kuud tagasi hakkasime Soomes oma komme müüma sealsetes Eesti toiduainetega kauplevates poodides.“
Kevadel saatis Kõlleste Kommimeistrid meekommipartiisid mitmesse Pihkva kauplusesse. „Alustasime asjaajamist ka Venemaa veterinaarametiga, kuid siis jäi asi raha taha, sest ettevalmistused uuele pinnale kolimiseks võttis raha ja suurema auru ära,“ lausus Sokk. „Praegu uurime võimalust kasutada Eestis registreeritud firma teenust, kes ajaks vajalikud dokumendid Venemaal korda.“
Kõlleste Kommimeistrid omanikud on endised metsaärimehed Imre Sokk ja Heinar Väljak. Meekommide retseptide autor Imre Sokk pakkus oma toodangut esimest korda avalikkusele 2006. aastal Põlvas ökomessil. 2007. aastal renoveeris ta Põlvamaal Kõlleste vallas Veski külas hoone, kus käivitas kommide tootmise.
Sokk on välja mõelnud üle kolmekümne kommisordi ja ligi kümme erinevat šokolaadi. Oma ainulaadse tehnoloogia – taruvaigu ja õietolmu kasutamise šokolaadi sees – on ta kaitsnud kasuliku mudeliga. Soku maius on toniseeriva toimega ja kuna enamik toodetest ei sisalda grammigi suhkrut, sobib hästi diabeedikutele.
Seotud lood
Praegu Põlvamaa metsade rüpes käsitsi
šokolaadikomme vorpiv OÜ Kõlleste Kommimeistrid kolib lähiajal tootmise Võrru
endise pagaritöökoja suurematesse ruumidesse.
Mesindussaadusi sisaldavate ja kallihinnaliste šokolaadikommidega tuntust kogunud Põlvamaa firma OÜ Kõlleste Kommimeistrid panustab ühe enam odavamale toodangule ehk tavalistele šokolaadtahvlitele.
Kaks aastat on liiga lühike aeg, et suisa
maailma vallutada, aga oma toodanguga lähiriikide turgudele jõuda on täiesti
mõeldav, ütles turunduskonsultant Kaire Aarna OÜ Kõlleste Kommimeistrid
ekspordiplaanide kohta.