• ST
  • 23.10.24, 21:36

Karl Storzi arengutee Eestis

Karl Storzi lugu Eestis sai alguse 30 aastat tagasi. Noorte inseneride ettevõtlikkus ja ambitsioon avas ukse meditsiinitehnika maailma, täpsemalt painduvate endoskoopide arendusse ja tootmisesse.
Karl Storzi tootmisdirektor Riivo Ranniku.
  • Karl Storzi tootmisdirektor Riivo Ranniku. Foto: Aleksandr Bõbov
20 aastat tagasi jõudsid Eestis disainitud ja toodetud instrumendid Euroopa suurima MedTech ettevõtte Karl Storz tooteportfelli ning avanes võimalus ühineda globaalse tipptegijaga. Tuleval aastal tähistab 9400 töötajaga Karl Storz oma 80. sünnipäeva.

Tallinna tehas startis 50 inimesega ning on jõudnud 300 töötajani

Karl Storz Tallinna tehases töötas ühinemise hetkel 50 inimest. Täna panustab toodete arendusse, tootmisesse ja instrumentide remonti enam kui 300 töötajat. Uute toodete loomine ning spetsiifika toob sageli kaasa muudatusi ja arendusi tootmises ning tugiprotsessides, milleks ollakse igati valmis.

Kasvav nõudlus hoogustab ettevõtte arengut

Tallinnas asuvas Karl Storzi tütarettevõttes on pikaajaline kogemus meditsiiniliste korduvkasutatavate videoendoskoopide arenduses ja tootmises. Tulenevalt haiglate vajadusest ja patsiendiohutusest on turul kasvav vajadus steriilsete ühekordseks kasutamiseks mõeldud paindendoskoopide järgi. Nõudlusest tulenev tootearendus esitab uusi nõudmisi tootmiskeskkonnale, paneb arendama tehnoloogiaid, automaatikat ja logistikat ning katsetama uusi plastmaterjale. Lisaks tegeleb Karl Storz tootmise ja tugiprotsesside digitaliseerimisega, mis kõik omakorda peab olema kooskõlas meditsiinitehnika tootmisele kehtivate regulatsioonide ja nõuetega.

Vaja on erinevaid spetsialiste

Täna on selge, et ettevõttesse on vaja uusi kompetentse ja täiendavat spetsialistide ressurssi erinevates valdkondades. Näiteks on steriilsete toodete tootmiskeskkonnana kasutusele võetud nõuetele vastava klassiga puhasruumid. Puhasruumide käitamine ning tõhusa steriliseerimise protsessi tagamine vajab aga ka teadmisi mikrobioloogias. Paar aastat tagasi sellist kompetentsi ettevõttes veel ei olnud.
Seeriatootmine seab uusi ülesandeid protsessi- ja automatsiooniinseneridele. Võtmetähtsusega on kogemus masstootmisest, toote tundmine ja koostöö arendusinseneridega. Ühekordseks kasutamiseks mõeldud toodete arendamisel on üheks oluliseks väljakutseks sobivate materjalide, sealhulgas bioplastide, väljatöötamine, et täita keskkonnaeesmärke ja vähendada keskkonnamõju.

Kontaktid ülikoolidega annavad noortele praktilist kogemust

Eestis on MedTech ettevõtteid väga vähe ning spetsiifiline praktiline kogemus piiratud. Puudus on inseneridele mõeldud õppekavadest, mis arvestavad meditsiini valdkonnast tulenevate nõuete ning trendidega. Kust ja kuidas leida valdkonna spetsialiste, kui Eestis on üleüldine inseneride põud?
Olukorra parandamiseks pikemas plaanis teeb Karl Storz omalt poolt koostööd Eesti ülikoolidega. Euroopa Innovatsiooni ja Tehnoloogia Instituudi (EIT) toetatud partnerlusprogrammi abil luuakse kontakte ka Euroopa ülikoolidega. Eesmärk on pakkuda tudengitele uurimistöö teemasid ja seeläbi praktilist kogemust MedTech valdkonnas.

Oma spetsialistide hoidmine on kõige olulisem

Selleks, et noored üldse kaaluksid ülikooli inseneriteadust õppima minna, on ettevõte korraldanud juba aastaid gümnaasiumiõpilastele mõeldud töötubasid. Tänases olukorras on väga oluline oma insenere ja spetsialiste hoida. Eksklusiivne koostöövõimalus Eesti arstidega annab inseneritööle lisaväärtust ning aitab katta puudujääki meditsiinitehnika spetsiifilises insenerihariduses.
Koostöö nii Saksamaa kui Ühendriikide kolleegidega annab samuti vajalikku toetust ning arenguvõimalusi. See kasvatab teadmisi ning annab võimaluse panustada ning saada vajalikku tunnustust. Viimastel aastatel on värbamisel heidetud pilk Eestist kaugemale ning üha rahvusvahelisemaks on muutumas Tallinna tiim.
Karl Storzi poolt pakutavaid karjäärivõimalusi saab uurida SIIT. Lisainfot ettevõtte kohta võib küsida [email protected]

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 22.10.24, 18:50
Hääbuvas külakeses tegutsev pereettevõte kihutab raskuste kiuste edurindel
Soomes asuvas Sievi jalatsitehases toodetakse iga päev umbes 5500 paari jalanõusid. Äritegevus toimib hästi, kuid ülemaailmse konkurentsiga silmitsi seistes peab pidevalt olema valmis uuendusteks. Mis on see, mis aitab kindlustada tootmise tuleviku?

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Tööstusuudised esilehele