Autor: Teknos OÜ • 12. august 2024

Uus tulekindel värvisüsteem lubab kasutada puitu ehitustel, kus see seni polnud võimalik

Siseruumides ja välistöödel kasutamiseks mõeldud Teknos FR Facade’i tulekindel värvisüsteem võimaldab kasutada puitmaterjali sellistel ehitistel, kus see seni polnud tuleohutusega seotud põhjustel võimalik. Teknos FR Facade pakub arhitektuurilist vabadust, võimaldades puitu kasutada nii hoonestatud aladel kui ka kõrgetel hoonetel.

„Uus tulekindel värvisüsteem võimaldab välitingimustes katvat, 10–15aastase hooldusvälbaga lahendust,” kinnitab Teknos OÜ Baltimaade tehniline tugi Marek Reppo. Välikasutuseks mõeldud tööstuslik värvisüsteem koosneb kolmest tootest: immutist Teknol 1410-01, krundist Teknosafe 2407-00 ning tööstuslikust pinnavärvist Nordica Eko 3330-03 või Teknoclad 3370/3371. Lahendus sobib kasutamiseks ainult kuusest välisvoodri peal alates 19 mm paksusest.

Vastavalt klassifikatsiooniraportile K115/A/2022 on Nordica Eko 3330-03 pinnavärvi võimalik kasutada ainult valgena, aga pinnavärv Teknoclad 3370/3371 on saadaval kõikides toonides. Sellisel juhul soovitab Reppo juba ära toonida ka tulekaitsekrundi, et tagada parem ja ühtlasem tooni katvus.

„Tööstuslikus protsessis kantakse värv alusmaterjalile vastavalt klassifikatsiooniraporti ettekirjutustele. Pärast pealekandmist kuivatatakse iga pealekantud kiht korralikult kuivatusahjus või vastavate kuivatuskärude peal,” selgitab ekspert. „Toote kasutamiseks olemasolevates hoonetes tuleb veenduda, et aluspind on puhas ja kuiv. Värv kantakse peale pintsli või püstoliga ning pidevalt tuleb kontrollida kihi paksust. Seejärel tuleb koostada kasutusraport, millega tõendatakse toote õige käitlemine. Soovitaksin kaasata viimistlustöödesse ettevõte, kellel on olemas tulekaitse toodetega töötamise kogemus ja teadmised, kuidas tagada kliendile soovitud lõpptulemus.”

Ta lisab, et kõik tooted kontrollitakse enne pakkimist ja märgistamist väga hoolikalt, et veenduda kihipaksuste õigsuses. „Kontroll peab olema tehtud enne toodete kliendile saatmist. Paljud tööstuslikud puidu väärindajad Eestis on vastavalt Euroopa Liidu ettekirjutustele kaasanud enda tootmisprotsessi kontrolli kolmandad osapooled ehk sertifitseerimisasutused, kes on väljastanud ettevõtetele vastavad tõendid, et ettevõte teab ja oskab töötada tulekaitset tagavate toodetega ning neil on õigus tooteid CE-märgistada.”

Tootestandard nõuab tootjalt üksikasjalikku kvaliteedikontrollisüsteemi. Ettevõtetel, kes ei ole sertifitseerimisasutustelt vastavat tõendit saanud, puudub seaduslik CE-märgistuse luba. Sertifikaati on võimalik taotleda – selle omandamiseks tuleb järgida täpselt ettekirjutatud protsessi.

Mis juhtub tulekahju ajal?

Tulekahju korral värv paisub, moodustades vastupidava ja kaitsva vahukihi, mille isoleeriv toime takistab süttivate gaaside tekkimist ning puidust eraldumist. „Kui tulekahju kestab kaua, muutub puit söeks, kuid ilma süttimata. Selle tulemusel omaduste tõttu suudab tulekindla värviga töödeldud puit ka kaitsta aluspinnal asuvaid materjale tule eest ning tulekindlaks tehtud pinnakate on heaks kiidetud klassidesse K1 10 ja K2 10,” selgitab Reppo. „Teknosafe 2407 ei ole hügroskoopiline ja seetõttu ei eralda tulekaitsetoode soolasid vihma või ümbritseva õhuniiskuse mõjul.”

Voodrilaua kinnitamiseks peavad naelad olema piisavalt pikad, et tungida 35–50 mm sügavusele aluspinda, kindlasti tuleks kasutada tsingitud naelu. Kindlasti tuleb paigaldamisel tagada, et klassifikatsiooniraport on läbi vaadatud ja kõik sellest tulenevad ettekirjutused roovi ning alusmaterjalide suhtes saaksid täidetud.

Tulekindluse klassifikatsioon:

Vastavalt standardile EN 13501-1

Pind: B-s1,d0

Vastavalt standardile EN 13501-2

Vooderdus: K1 10 ja K2 10.

Teknos FR Facade kuulub kõrgeimasse tuleohutusklassi, mis on ette nähtud orgaanilistele materjalidele. Teknose tulekindla puitvooderduse puhul on testitud ja heaks kiidetud SP Rootsi tehniliste uuringute instituudi poolt kogu süsteem SP Fire 105-le. EXT-klassifikatsioon kasutamiseks vastavalt EN 16755, st testitud ja heaks kiidetud väliskasutuseks.

„Meil on rikkalik kogemus tööstuslike tulekahju pidurdavate toodete alal, mis on mõeldud tavaliselt süttivate materjalide puhul. Teknos teostab töödeldavate materjalide hindamist ning teeb seejärel ettepanekuid, kuidas seda saavutada,” räägib Reppo. „See hõlmab tulekindlate lahenduste valimist, tehnilist rakendamist, eeskirjadele vastavust, katsetusi, kvaliteedi tagamise süsteeme sertifitseerimiseks, koolitusi. Paljudel riikidel on erinõuded, mis tulenevad erinevatest riiklikest ehitusnormidest. Teknoses oleme väga hästi kursis nii erinevate riikide kui ka riiklike sertifitseerimissüsteemide nõuetega.”

Tulekaitse toodete kohta leiab rohkem materjali Teknose kodulehelt.

Küsimuste korral võtke julgelt ühendust!

Marek Reppo

Teknos OÜ tööstusvärvide tehniline tugi

e-post: [email protected]

tel 524 8462

www.teknos.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077