Autor: Tööstusuudised.ee • 8. detsember 2023

Madis Müller: ekspordi jätkuv vähenemine ei ole hea märk

Eesti jõukuse kasv sõltub sellest, kuidas suudavad Eesti ettevõtted ja Eesti majandus konkurentsis püsida ning kriisidestki oleme varem välja saanud suuresti ekspordi toel, ütles Eesti Panga president Madis Müller. Praeguses majanduslanguses on Eesti ettevõtjatel tulnud tegutseda tingimustes, kus kulubaasi kasv on olnud konkurentide omast kiirem, Venemaaga seotud tarneahelad katkenud ning peamiste eksporditurgude nõudlus kesine. Eesti eksport on languses.
Madis Müller
Foto: Eesti Pank

„Konkurentidest kiirem hinnakasv ei tähenda automaatselt konkurentsivõime kadu juhul, kui kallima hinnaga suudetakse pakkuda paremaid kaupu ja teenuseid,“ rääkis Müller konkurentsivõimele pühendatud Eesti Panga avalikul seminaril. Praegu on aga kiire hinnakasvuga kaasnenud ekspordimahtude järsk vähenemine ning ka Eesti kolmanda kvartali SKP näitajatest vähenes eksport kõige rohkem. „See ei ole hea märk,“ nentis Müller. Kriiside-eelse ajaga ehk 2019. aastaga võrreldes on tarbijahinnad Eestis kasvanud 35% ja tööstuse tootjahinnad 40% – Euroopa Liidus vastavalt 21% ja 33%. Kiire palgakasvu tõttu on tööjõukulu töötaja kohta Eestis kasvanud ligi 30%, samal ajal kui Euroopa Liidus on keskmine kasv olnud poole väiksem. Eesti ettevõtete makstav keskmine elektrihind oli selle aasta esimesel poolel veidi madalam kui Euroopa Liidus keskmiselt, ent kõrgem kui Soomes või Rootsis.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077