Autor: Arto Aas • 16. november 2023

Arto Aas: riik peaks olema kindlustunde looja, mitte selle lõhkuja

Ettevõtjad ootavad riigilt eelkõige kindlustunnet, et nende tegevuskeskkonda puudutavad otsused ei jõustuks üleöö, vaid neile eelneksid pikemad arutelud, kirjutab Tööandjate Keskliidu tegevjuht Arto Aas vastuseks Tööstusuudiste tööstussektori arvamusliidrite küsitlusele.
Valitsuse maksu- ja välistööjõupoliitika reaalsus ja lubatu on omavahel vastuolullu läinud, kirjutab Tööandjate Keskliidu tegevjuht Arto Aas.
Foto: Raul Mee

Küsimusele, mida peaks tegema tööstuse konkurentsivõime tõstmiseks ja ekspordi suurendamiseks, saab vastata lühiajalist ja pikemat perspektiivi silmas pidades.

Tööstusuudised küsis tööstussektori arvamusliidritelt: mida saame Eestis ise teha, et tööstuse eksport kasvaks ja konkurentsivõime paraneks?

Ekspordi languse taga on rida põhjuseid, sealjuures välisnõudluse nõrkus, mis otseselt meie kontrollile ei allu. Ettevõtjad otsivad ära langenud turgudele uusi väljundeid ja ootavad, et riik oleks praegu ettevõtjatele ja investoritele kindlustunde looja, mitte selle lõhkuja. Näiteks on viimastel kuudel uusi seadusi ja makse kehtestatud kiirkorras, eelnõudele oodatakse tagasisidet vaid paari päeva jooksul ning üks maks pole veel kehtima jõudnud hakata, kui juba kuuleme järgmise ideest. See kõik tekitab niigi ebakindlal ajal ebakindlust juurde.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077