Autorid: Annika Kald, Meelika Sander-Sõrmus, Jane Suu • 18. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TOP: puidutööstuse edetabelis läks esikoht jagamisele

Äripäeva koostatud puidutööstusfirmade edetabeli võitis kaks firmat.
Kuvatõmmis tehtud töödest ettevõtte Module Tech kodulehelt.
Foto: www.moduletech.ee

Üks võitjatest on Võrumaal asuv puidutööstusfirma OÜ Combilink, mis võitis tänavu lisaks ka Võrumaa kõige edukama firma tiitli.

Teine võitjatest on Tallinnas Suur-Sõjamäe tänaval registreeritud puidust moodulmajade tootja Module Tech OÜ, mille tegevjuht on norrakas Ole A. Vikshaaland.

Combilink toodab materjali liistude valmistamiseks ustele, seintele, lagedele ja mööblitööstustele. "Oleme ettevõtte Combiwood OÜ tütarettevõte, emafirma valmistab meie toodangust värvitud valgeid liiste ustele, seintele ja lagedele," rääkis tegevusest Combilink OÜ juhatuse liige Urmas Lillepalu. Emaettevõttele müüakse 40% toodangust, ülejäänud läheb teistele ettevõtetele. Praegu otsitakse võimalusi, et ettevõttest väljapoole müügimahte suurendada ja vähendada müügi hajutamisega äritegevuse riske. Teine suund, mida tootmises arendatakse ja milles oodatakse suuremat edasiminekut, on liimitud komponendid uste ja akende valmistajatele nii Eestis kui ka Skandinaavia riikides. "Peame targalt investeerima, et mitte kaotada kasumlikkust, samuti peame parandama inimeste töökeskkonda," kommenteeris Lillepalu.

Module Tech OÜ loodi 2006. aastal eesmärgiga toota puidust moodulmaju Norra turule, tegu on Norra kapitalil põhineva ettevõttega. Module Techi majad on peamiselt Eestis toodetud materjalidest ehitatud. Firma toodab kokkupandavaid puitehitisi: maju, kontoreid, koolimaju, suvilaid, ehitussoojakuid ja saunu ning nende elemente.

Ettevõtte müügitulu oli 2017. aastal veidi enam kui 9,4 miljonit eurot ning ärikasum veidi enam kui 1,6 miljonit eurot. Aasta varem oli müügitulu ligi 6,7 miljonit eurot ning ärikasum ligi 0,75 miljonit eurot. Ettevõttes oli 2017. aasta lõpu seisuga töötajaid 74.

2017. aasta alguses sai Module Tech OÜ uue omaniku, Norra ettevõtte Wexus Gruppen A/S. Nüüd on Module Tech OÜ Wexus Gruppeni tütarettevõte. Wexus Gruppen on Norra üks suuremaid moodulmajade tarnijaid.

Äripäev kirjutas firmast Module Tech näiteks 2015. aastal kui ühest paremast palgamaksjast.

Puidutööstussektori tegevust kommenteeris Äripäeva erilehes Metsamajandusuudised KPMG juht Andris Jegers, kelle sõnul tuleb Eesti puidutööstuse rentaablust suurendada. "Kui Eesti puidutööstusettevõtte sektori 2017. aasta TOP 20 suurema ettevõtte müügitulu kokku on 1,1 miljardit eurot ja ärikasum 81 miljonit eurot (rentaablus 7%), siis Soome samasse sektorisse kuuluva TOP 20 ettevõtte müügitulu summa 2017. aastal on 2,3 miljardit eurot koos ligi 700 miljoni eurose ärikasumiga, andes keskmiseks rentaabluseks 29%."

Loe pikemalt ja vaata täispikka TOPi Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077