Autor: Tööstusuudised.ee • 12. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtete positiivseid väljavaateid piiravad tööjõukulud ja tööjõupuudus

Kaubandus-tööstuskoja peadirektor Mait Palts
Foto: Raul Mee
Eesti ettevõtjate peamine mure on tööjõud ja sellega seotud kulud, selgus kaubandus-tööstuskoja läbiviidud uuringust.

Kaubanduskoda viis oma liikmete seas läbi iga-aastase majandusküsitluse, mis on üks osa iga-aastasest Euroopa Kaubanduskodade Assotsiatsiooni uuringust. Küsitlusele vastas 45 000 Euroopa ettevõtjat. Eestist osales küsitluses 173 ettevõtjat. Eesti ettevõtjad tõid peamise murekohana välja tänase tööjõusituatsiooni ja sellega seotud kulud.

Küsitluse eesmärk oli teada saada, milliseks prognoosivad ettevõtjad oma järgmist aastat. Küsiti siseriikliku müügi, ekspordi, töötajate arvu, investeeringute ning üldise majanduskeskkonna kohta.

Eesti ettevõtjad

Küsitlusele vastanud Eesti ettevõtted tõid 2019. aasta suurima väljakutsena välja kasvavad tööjõukulud. Sarnaselt hindasid tööjõukulusid suurimaks väljakutseks ka teised Ida-Euroopa riigid. Tööjõukulude kasvule avaldab survet ka tööjõupuudus. Lisaks toodi probleemina välja ka kasvavad energiakulud.

Hoolimata võimalikest raskustest planeerivad Eesti ettevõtted edaspidiseid investeeringuid ning laienemist.

Järgmise aasta väljakutsed

42% vastanud Euroopa ettevõtjatest näevad järgmise aasta suurima väljakutsena tööjõukulude kasvu. Viimase 13 aastaga on Euroopa keskmine tunnipalk kasvanud 35% ning 2018 teises kvartalis 2.6% võrdluses eelmise aastaga. Eestis on nominaalpalga kasv viimastel aastatel olnud kiire, ületades 2017. aastal 7.34%.

41% vastanutest tõi väljakutsena välja oskustööliste puudusest tulenevaid probleeme. Selle põhjusena nähakse kiiret keskkonna muutust, millega ei suuda kaasas käia koolisüsteem, mis ei loo vajalike oskustega töölisi.

Võimalike väljakutsetena järgnesid siseturu nõudluse langus (39% vastanutest), materjalide ja energia hinna kasv (27% vastanutest), finantseerimisega seotud raskused (20%), välisnõudluse langus (16%), valuutavahetuskursid (10%) ja Brexitiga seonduv (7%).

Üldraamides näevad Euroopa ettevõtjad eesolevat aastat positiivsena, kuid oodatakse kerget majanduse jahtumist ning aeglustumist seoses ülaltoodud probleemidega.

Kaubanduskoja majandusküsitlus on üks osa iga-aastasest Euroopa Kaubanduskodade Assotsiatsiooni (Eurochambres) uuringust, mis viidi läbi juba 26. korda 26 Euroopa riigis.

Uuringu kokkuvõttega saate tutvuda SIIN.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077