Autor: Teknos OÜ • 22. aprill 2024

Puitfassaadile annab eheda vanutatud välimuse puidukaitsevahend Teknoclad Silver

Tänu headele füüsikalistele ja mehaanilistele omadustele on puitu kasutatud sajandeid erinevates valdkondades alates ehitusest ja mööblist kuni transpordisektorini. Kahjuks kipub aga puidu värvus ja kvaliteet aja jooksul muutuma, eriti väliskeskkonnas. Soome värvitootja Teknos pakub veepõhist pinnakattelahendust Teknoclad Silver, mis annab puitfassaadile kaitse ja eheda vananenud välimuse.

„Puit ei ole lihtsalt materjal, vaid päris organism, mis koosneb rakkudest. Erinevalt loomsetest rakkudest ümbritseb taimerakke pooljäik struktuur ehk rakusein, mille ülesandeks on kaitsta rakku ja pakkuda mehaanilist tuge,” selgitab Teknos OÜ tööstusvärvide tehniline tugi Marek Reppo. " Värske puidu värvus sõltub rakuseinte kollakasvalgest värvusest ning ekstraktide värvusest, mis võib sõltuvalt taime füsioloogiast või keskkonnast olla värvitu või erinevates toonides alates kasepuu valgest kuni padouki punase või eebenipuu musta värvuseni.”

Puidu pinna lagunemisprotsessid algavad kohe pärast selle kokkupuudet ilmastikumuutusega. Vananemine avaldub värvimuutuse, pragunemise ja pinna kareduse kaudu ning peamine lagundustegur on ultraviolettkiirgus. Värvus ja selle muutumise aeg sõltub puuliigist, kliimatingimustest, kahjuritest ja puidunakkustest. Kaitsmata puitmaterjali pind muutub niiskuse ja vihma käes üsna kiirelt halliks ja vaesub ning aja möödudes see protsess süveneb.

„On selge, et sobiva eeltöötluseta muutub puitfassaadi välimus aja jooksul märkimisväärselt ning olenevalt ilmastikuoludest ja konstruktsiooni seisukorrast toob see lisaks puidu kvaliteedi langusele kaasa inetuid värvierinevusi. Seega tuleks puitu vananemise eest kaitsta. Paljudel juhtudel piisab spetsiaalsest puhastusvahendist nagu Rensa Facade, ent eriti tõhus ja efektne vahend puidu kaitseks ja sellele samas vananenud välimuse andmiseks on Teknoclad Silver,” tutvustab Reppo.

Teknoclad Silveri toimel omandavad puitpinnad aja jooksul ühtlase, loomulikult halli tooni. Üleminek on sujuv ja rõhutab puidu omapärast võlu. Tänu pinnakattevahendile püsib fassaadi esteetiline välimus kaua ning lisaks elegantsele välimusele aeglustab Teknoclad Silveri kasutamine puidu vananemist.

„Erinevalt puidu struktuuri muutvast kuumtöötlusest ja keemilisest töötlemisest toimib Teknoclad Silver pinnal, mis on kaitsekilbiks atmosfääri mõjurite vastu. Lihtsamalt öeldes tekib pinnale elastne kaitsekiht, mis on silmale kaunis ja kaitseb puitu, järgides puidu kahanemis- ja paisumisliikumisi. Kasutades jäiku vahendeid, on puidu „mängimisel” oht pragude tekkimiseks ning toote kaitsefunktsioon kaob,” selgitab Reppo.

Teknoclad Silverit on tehasevalmistoonis saadaval 10 tooni. Pinnakattevahend tungib väga hästi puidu sisse ja süvakaitse suurendab puidu vastupidavust, teeb selle ilmastikukindlamaks ja vähendab sagedase hoolduse vajadust. Toodet kantakse alusmaterjalile vaid üks kiht ja sellega kaetud puit püsib kaunis palju aastaid. Teknoclad Silver sobib kuuse-, nulu-, lehise- ja ebatsuugapindadele.

Küsimuste korral võtke ühendust!

Marek Reppo, Teknos OÜ tööstusvärvide tehniline tugi, tel. 524 8462, e-post: [email protected]

Teknos OÜ www.teknos.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077