Autor: Danival • 1. aprill 2024

Danival MW oma laiast teenuseportfellist: kliendid soovivad saada kõike ühest kohast

Danival MW torulaser
Erinevate metallitööde ettevõte Danival MW on viimaste aastatega investeerinud oma tootmisvõimekuse kasvatamiseks ja toodete kvaliteedi tõstmiseks ligi 1,8 miljonit eurot. Ettevõtte juhatuse liikmete Katrin ja Rainer Danieli sõnul oli suur investeering tööpinkidesse väga vajalik, sest klientide vajadused on ajaga palju kasvanud.
Danival MW torulaser

Danival MW tootmisportfell on lai, alates üksikutest väikestest detailidest kuni suurte valmistoodeteni. Ettevõte teostab torumaterjali laserlõikust, torude ja profiilide painutamist ja valtsimist, lehtmetalli laserlõikust ja painutamist ning erinevaid keevitustöid. Investeeringuid on tehtud järk-järgult ning nii on kasvanud ka tööde mitmekesisus.

Danival MW torulaser

„Kliendid soovivad saada võimalusel kõik teenused ühest kohast. Ja eks meie enda ambitsioonid kasvavad samamoodi. Alguses oli meil väikesel pinnal puurpink, metallisaag ja keevitus. Siis järgnesid profiili- ja torupainutus ning hiljem lisandus lehepainutuspink,” räägib Rainer Daniel. Seitse aasta tagasi soetatud torulaserpink võimaldas kiirelt mahtu kasvatada, sest enam ei pidanud torudetailidel paljusid tööoperatsioone käsitsi tegema. Allhanke maht kerkis ning nii hakati pooltoodete ja muude metallitööde kõrval valmistama ka lõpptooteid. 2018. aastal sisustati juba eraldi komplekteerimisruum ning palgati komplekteerijad ja pakkijad.

Danival MW torupainutus
Foto: KRISTINA INOZENSTSEVA

Suur risk tasus ära

Aastatel 2022-2023 tegi Danival MW mitu suurt investeeringut. Soetati torupainutusmaailma viimane sõna – täisautomaatne CNC-torupainutuspink koos tööriistadega. Seade töötab tarkvaraprogrammi baasil: võtab, painutab, keerab detaile ning teeb need vastavalt 3D mudelile lõpuni valmis. „Uue toru- ja lehelaseri mõtted olid meil tegelikult ammu. Lootsime abi toetusmeetmest, aga seda lükati pidevalt edasi ning nii tuli panga abil investeering ise sajaprotsendiliselt teostada. Kokku investeerisime kahe aastaga ligi 1,8 miljoni eurot,” räägib Rainer Daniel. „Meil lihtsalt polnud enam võimalik oma järgmist arengusammu edasi lükata ning vaadates viimaste aastate keerulisi situatsioone, tuli see kaalutletud risk ette võtta. Ja täna võib öelda, et risk tasus ära, sest masinatel on juba praegu igapäevaselt palju rakendust ning 2024. aasta eesmärk on need täiskoormusel tööle saada.”

Danival MW torupainutus
Foto: KRISTINA INOZENSTSEVA

Mis on ettevõtte töös siis viimaste aastatega muutunud? Kui enne osteti mitmeid teenuseid allhanke korras teistelt ettevõtetelt sisse, siis nüüd saab kõik detailid kiirtööna ise valmis teha. Ehk siis investeering avardab võimalusi, annab juurde paindlikkust, kiirust ning kvaliteedikindlust. Lisaks on töödeldavate materjalide valik suurem: kui varem lõigati torulaseriga süsinikterast ja roostevaba terast, siis nüüd saab lõigata ka alumiiniumi ning seda suures gabariidivahemikus. Näiteks nelikanttorusid lõikab Danival MW suuruses 12x12 kuni 200x200 mm ning ümmargusi torusid diameetriga 12-220 mm.

Danival MW torupainutus
Foto: KRISTINA INOZENSTSEVA

Ettevõte sündis vajadusest pakkuda kvaliteetset metallitööd

Danival MW ajalugu ulatub 16 aasta tagusesse aega, mil Katrin ja Valdis Daniel asutasid moodulahjude paigaldamisega tegeleva perefirma. 2012. aastal liitus perefirmaga poeg Rainer ja alustas metallitöödega. Pärast seda vahetus ka kiiresti ettevõtte põhitegevusala: ehitussuunitlusega tegevus asendus mitmesuguste metallitöödega. Põhjus oli lihtne: Rainer Daniel mõistis, et turul on puudus kvaliteetsetest metallitöötegijatest ning otsustas selle vea parandada. Mõne aasta pärast liitus pereettevõtte tegemistega ka teine poeg Karli Daniel ning täna ongi neli pereliiget igapäevaselt hõivatud ettevõtte tegevustega.

Danival MW lehelaser

Esialgu tegeleti 70-ruutmeetrisel rendipinnal lihtsamate metallitööde ja keevitamisega, kuid tasapisi ettevõte kasvas ning 2017. aastal koliti juba Männikule veidi üle 2000-ruutmeetrisele pinnale. Täna asub Danival MW tootmine ja ladu ligi 3500 ruutmeetril ning ettevõtte palgal on koos renditöötajatega üle 30 inimese.

Danival MW lehelaser

Kasvanud on loomulikult ka klientide arv. Katrin Daniel meenutab, et kui esimesel metallitöö aastal oli ettevõttel umbes 20 klienti, siis eelmisel aastal lähenes klientide arv 250ni. „Ajapikku oleme laienenud ka väljapoole Eestit – enamasti teeme allhanget Taani, Soome ja Rootsi, aga meil on ka kliente Saksamaal ning Prantsusmaal. Tegelikult läheb ka suur osa toodangust meie Eesti klientide kaudu üle maailma. Reklaami me selleks vajanud pole ning võib öelda, et 90% kasvust on olnud isetekkeline ehk siis tulnud tänu meie tublide klientide heale sõnale. Meie suurimaks turundusprojektiks on seni olnud koos Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusega allhankemessidel osalemine. Oleme ka Eesti Masinatööstuse Liidu ja Eesti Kaubandus-Tööstuskoja liige.”

Danival MW lehelaser

Rainer Daniel lisab, et allhanke kõrval on mõeldud ka oma toote arendamisele, ent hetkel on see mõte pausil. Esiteks ei taha ettevõte riivata olemasolevate klientide turgusid ning teiseks võtab oma toote arendamine ja turundamine palju ajalist ning rahalist ressurssi.

Danival MW lehelaser

Viimased aastad on kõvasti karastanud

Danival MW nautis 2020. aasta esimesel kolmel kuul võrreldes aastaga 2019 arvestatavat müügikasvu ja oodata oli head aastat. Märtsis tabas aga maailma koroonakriis, mille järel hakkasid kohe tellimused kukkuma. Aprillist juunini oli ettevõte madalseisus ja saadi töötukassast toetust. Ent suvel hakkasid tellimused taastuma.

Danival MW lehepainutus

2022. aasta algus näitas juba stabiliseerumist, aga siis tungis Venemaa Ukrainale kallale, üleöö tekkis materjalide defitsiit ning hinnad hakkasid tõusma. See tõi kaasa mõningaid kahjusid, sest tellimuskinnitused olid antud hoopis teiste summade peale. „Olukord muutus hulluks ja olime sunnitud hakkama materjali tarnima Lätist ja Leedust,” meenutab Rainer Daniel. „Oli keeruline aeg, sest hinnad kehtisid umbes 24 tundi ja nii ei saanud ju kolme kuu pärast tehtavate tööde hindu prognoosida. See oli tõeline kliendisuhtlusaasta, tuli leida kiireid kompromisse. Oleme tänulikud, et meie kliendid on olnud nii mõistvad.”

Danival MW lehepainutus

Oma töö tegid muidugi ka gaasi- ja elektrihinna kerkimine. „Eks see kõik on meie igapäevategevusele mõjunud ja tekitanud lisatööd, aga kõige tähtsam on olnud mõistev suhtlemine klientidega ning neile selgitamine, kuidas ja miks hinnad liiguvad. Meil on koroonajärgselt olnud suhteliselt stabiilselt aastaringselt tööd, sest töötame erinevatele sektoritele alates hooajakaupadest kuni suurte liugväravateni – teeme kõikvõimalikku metallitööd peale ehituskonstruktsioonide,” kõneleb Rainer Daniel.

Danival MW tootmine

Danival MW eelmise aasta otsene eksport oli seoses Euroopa majanduse üldise langusega läbi nende ekspordiajaloo kõige kehvem, vaid 41% tavapärase 55-60% asemel. Müügikäibe langus oli 5%, samas kui töötunde sai tehtud rohkem kui aasta varem. Käibe langus tuli toormehinna langusest. Aga Danival MW juhatuse liikmed on positiivsed ja prognoosivad sel aastal nii mahtude kui ka kliendibaasi kasvu.

www.danival.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077